Министерският съвет отпусна 2,3 милиона лева за ремонт на Софийската духовна семинария

Правителството отпусна средства за Софийската духовна Семинария „Св. Йоан Рилски” на стойност 2 милиона и 300 хиляди, предназначени за ремонт и създаване на по-добри условия за живот и обучение на семинаристите.

На заседанието си на 2 август  Министерският съвет одобри проекта, внесен от архимандрит Пахомий, новия ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, за ремонт и преустройство на сградата на пансиона. На самото заседание ректорът благодари на правителството и лично на министър-председателя и каза, че „отпускането на средства за Семинарията е една инвестиция в бъдещето, защото за всеки народ най-скъпото нещо са децата“. „Надявам се винаги да бъдете до нас, да ни подкрепяте и помагате, и винаги сте добре дошли в Семинарията, да бъдете между нашите деца, които получават едно добро и хубаво образование и се нуждаят от подкрепата на всеки един, който може да бъде до тях“, каза още той.

Парите са отпуснати целево за основен ремонт, укрепване и преустройство на сградата на пансиона, където ще са спалните помещения на учениците.

Съществуващата основна сграда на Софийската духовна семинария не предлага нормални условия за живот и учене на семинаристите. Нейната архитектура, големи и високи стаи възпрепятстват преустройството им на по-малки. Тези стаи се отопляват трудно и не отговарят на изискванията за съвременни нормални битови условия. В големите спални помещения са настанени повече от 7 ученици, което създава неудобства за тях. Трудностите възникват също и от това, че те ползват общи бани и тоалетни.

Проектът предвижда да се ремонтира основно сградата, намираща се в задната, югоизточна част на Семинарията, която да стане жилищен блок-пансион на учениците от петгодишния редовен курс на обучение. Същата сграда е била използвана преди 15 години като пансион и училище, но поради финансови затруднения не е поддържана в добро състояние. Целта на проекта е да се ремонтират 40 стаи с възможност за разполагане на до 80–90 човека. Така семинаристите ще бъдат настанени по двама в стая със собствен санитарен възел.

След встъпването си на ректорския пост архимандрит Пахомий има за цел да бъде повишено нивото и качеството на образованието в Семинарията. За да се изпълни тази цел, трябва да се предоставят нормални условия за живот и обучение на семинаристите. Осъществяването на тази цел ще промени отношението и подхода на учениците към образованието, както и мотивацията, с която те постъпват в Софийската духовна семинария.

 

Източник: sofia-seminaria.org

Коментари

коментара

Близки теми: