Митрополит Антоний: „Няма напрежение между БПЦ и Католическата църква относно посещението на папа Франциск“



В интервю от 4 април за предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заяви, че няма напрежение между Българската православна църква и Католическата църква по повод предстоящата визита на папа Франциск в България.

„Още преди два месеца, на среща с протокола на Ватикана, ние уточнихме всички пунктове от визитата на папа Франциск в България, които касаят БПЦ. Според каноните не може да има общо богослужение на папата с патриарха, това не е някаква наша прищявка… Но искам да подчертая, че от страна на Католическата църква не е и заявявано желание да има общо богослужение или обща молитва, или каквото и да било, свързано с какъвто и да било богослужебен ритуал“, отбеляза митрополит Антоний.

Архиереят уточни още, че относно желанието на папата да се срещне с патриарха и със Св. Синод – това ще бъде факт. Планирана е среща и посещение на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ – „където папа Франциск иска да остане сам, уединен, пред олтара на светите братя Кирил и Методий, които са съпокровители на Европа, признати и от папата. Те са общопочитани светци от Православната и Католическата църква“, добави той. Цялото интервю може да видите тук.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...