Митрополит Антоний: „Няма напрежение между БПЦ и Католическата църква относно посещението на папа Франциск“В интервю от 4 април за предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заяви, че няма напрежение между Българската православна църква и Католическата църква по повод предстоящата визита на папа Франциск в България.

„Още преди два месеца, на среща с протокола на Ватикана, ние уточнихме всички пунктове от визитата на папа Франциск в България, които касаят БПЦ. Според каноните не може да има общо богослужение на папата с патриарха, това не е някаква наша прищявка… Но искам да подчертая, че от страна на Католическата църква не е и заявявано желание да има общо богослужение или обща молитва, или каквото и да било, свързано с какъвто и да било богослужебен ритуал“, отбеляза митрополит Антоний.

Архиереят уточни още, че относно желанието на папата да се срещне с патриарха и със Св. Синод – това ще бъде факт. Планирана е среща и посещение на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ – „където папа Франциск иска да остане сам, уединен, пред олтара на светите братя Кирил и Методий, които са съпокровители на Европа, признати и от папата. Те са общопочитани светци от Православната и Католическата църква“, добави той. Цялото интервю може да видите тук.

 

 

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи