Митрополит Галактион: Ние работим за утвърждаването на архонтския институтМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. TPOTOAP каза:

  Няма бивш разколник и бивш педераст

 2. dbachev каза:

  Един митрополит е получил кредит на доверие да управлява цяла епархия, състояща се от миряни, свещеници и монаси. Обикновено в една епархия епископи са само митрополитът и негов заместник, ако той пожелае да има такъв. Митрополитът е образец за всичко в епархията. Всички вярващи се учат от него: на морал, възпитание, обноски и мн. други. Митрополитът е наследник на светите апостоли; той от тяхно име свещенодейства в епархията и възпроизвежда Църквата, като ръкополага достойни мъже за дякони и свещеници. Изобщо митрополитът е човек, по когото трябва всички да сверяват часовника си и спасението на душите на хората за по-нататъшния живот – този зад гроба – зависи от личното ходайство най-вече на митрополита. Митрополитът трябва да е чист като Ангел небесен; трябва право да изповядва вярата и да има целомъдрен живот. Отделно от това същият трябва да не е слуга на богатството и славата, и да дава пример на всички с безупречното си поведение.Митрополитът е наставник, учител, тайноизвършител и носи пред Вечността голяма отговорност за всеки един епархиот от епархията си. В първите векове след Христа много често митрополити са полагали душата си за епархиотите си – жертвали са се при гоненията, правени от императорите, но не са ставали предатели на вярата.

  Четох че, митрополит Галактион заклал прасе в двора на катедралния храм. След Нова година изввърши еднолично архонтството, а за мачовете на Левски, дето ходи, знае цяла България. Какво чака Стара Загора? До кога ще го търпи?

 3. toshev2006 каза:

  Защо митрп.Галактион все говори за себе си в първо лице множествено число.В такава форма говори Бог /Св.Троица/ за себе си“Да сътворим човек по наш образ…“Такава форма на обръщение към себе си е валидна единствено за Троичния Бог. В такава форма единствено може да говори , само царя в държавата ,в държавните документи. Друг вариант на такова обръщение е при раздвоение на личността, когато в един човек се проявява тази патология, което е предмет на разглеждане на психиатрията.
  Иначе „възстановяване на архонството“ ми звучи като „узаконяване на мутренстнвото“,друга едва ли.

 4. saluti каза:

  винаги съм се чудела за причината, поради която ПОВЕЧЕТО владици говорят и пишат за себе си в множествено число… много ме смущава това. мислех, обаче, че поне свещениците знаят някаква историческа или богословска причина за това :-))) оказа се, че няма.

  ми някой не може ли да им намекне на владиците да коригират тоя протокол?!

 5. тео каза:

  Ален Делон пък говори за себе си в трето лице : „Той, Ален Делон, отново ще снима..“.

 6. safa1 каза:

  dali 6e e edinstveno ili mnojestveno 4islo e vse edno,no tazi smrad koiato pote4e ot vis6ia klir na Stara Zagora e kraino vreme Svetia sinod da se namesi po svetski kazano s disciplinarni nakazania.Stava stra6no za pravoslavnite hristiani v Balgaria.

 7. dbachev каза:

  Това, че митрополит Галактион говори в мн. ч. не е негова прищявка, или някакъв вид възгордяване, а просто това е традиция още от първите векове на Църквата. Патриарси, царе, митрополити, говорят така. Дори и пишат така. Виждал съм свидетелство за ръкоположение на мой познат отец. В него пише: „Ние, господин господин Кирил, по Божия милост Софийски митрополит и Български Патриарх…“. Става дума не за Кирил Варненски, а за патриарх Кирил (1900-71). Това да е кусура на дядо Галактион!

 8. justice каза:

  „Ние работим за утвърждаването на архонтския институт“ казва митрополита и т.н!
  Браво митрополит Галактион и СЛАВИ БИНЕВ ли се оказа най достойната кандидатура за АРХОНТСКИЯ сан в посоката на утвърждаване на тоя институт? С морални качества, да не говорим за деянията му, той ли бе върха на избора? Ами свалете черното расо, преоблечете се като дякон Левски, влезте една вечер в клуб БИАД, собственост на АРХОНТА и вижте за какво става въпрос. Такова МОРАЛНО ПАДЕНИЕ, БПЦ не помни, през целия период от съществуването на държавата.