Митрополит Йосиф: Ако докажат, че съм бил агент, ще си подам оставкатаМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  ЕВРЕЙСКИ КМЕТ ИЗГАРЯ НА КЛАДА НОВИЯ ЗАВЕТ. – http://pavel.bloghub.org/

 2. hpberov каза:

  Всъщност, ако имаше единна воля, Св. Синод можеше вече да е решил преди много месеци. Доказа се официално миналото на старозагорския владика. И какво от това? Какво, като има и изрично съборно „вътрешно-юрисдикционно“ основание, което може да послужи и за „дисциплинарни“ последствия във връзка с реш. 24 от ІV. ЦНС на БПЦ (ЦВ 15/1997): „Съборът единодушно осъжда… безбожния комунистически режим…”., Но нещата се заобикалят, за добро или за лошо, 🙂
  Скоро може да се наложат „немедлени” промени във висшия клир – до края на годината така или иначе ще се оповестят и останалите фарисействащи продажници христови, действали или още действащи „по заказу”. Досега е нямало покаяние и последствия. Няма и да има. Кому са нужни подобни? На президента? На правителството? На миряните? Помислете реално, за да установите, че нищо няма да се случи. Това е реалността…

 3. plamen каза:

  новината е факт: дядо Йосиф е първият архиерей, който надмогна синдрома „ще видим, ще преценим…“ и публично заяви: „Ще си подам оставката“. Такава радикална позиция и такова ниво на морална отговорност досега никой митрополит не е заемал.

 4. portos каза:

  Дали?

  А дали пък някой митрополит е бил предразполаган да сподели или са били гонени и дебнени като екзотични животни.

  Аз гледах преди година как Г. Благоев ги интервюираше и още държа на мнението си, че неговите въпроси /интонация, маниер, острота/ в голяма степен предпоставяха отговорите.

 5. portos каза:

  „Такава радикална позиция и такова ниво на морална отговорност досега никой митрополит не е заемал.“

  А ако спрем с клишетата на рафинираната публичност и се потърсим като личности, вярвам ще се изненадаме колко не просто морални, а убоги сме всъщност.

 6. portos каза:

  И да попитам още. Това е клипче от пресконференцията, която заснеха много медии. Но освен мен, някой друг оцени ли го като ценно. И освен теб, някой излъчи ли го.

  Предложих го и на bbt. Но те показаха интерес повече към популярния митрополит Николай, към частите от моето интервю с дядо Йосиф, в които се говореше за толерантността по принцип (симптоматично – откъснаха изказването му от контекста на въпроса за отношението към еп. Игнатий, в който го бях поставил).

  Много сме сами, брате. Всички сме много сами. Хайде да се намерим.

 7. ieromonah Ioan каза:

  Айде нема нужда от оставки. С какво ще се помогне на Църквата, като си отидат? Нека си си сърбат попарата дето са си я надробили. Ако преди са работили против народа божий, то поне накрая да поработят за него и това ще е израз на истинско покаяние, а именно саможертвата, а не да бягат, като разкрити агенти.

 8. hpberov каза:

  толкова ясно, точно и радикално досега никой не го е заявявал. В предаването на Г. Благоев през ноември, което беше посветено на годишнината на видинския митрополит, последният каза и нещо много по-важно: … който и архиерей да е бил роб на ДС, той отговаря за себе си, а Църквата не бива да бъде атакувана, защото …“ние сме само раби непотребни…“, а Църквата е вечна и свята. Затова може би и решение на Св. Синод изобщо не е необходимо, а искреност и мъжество да се покаят, за да не обременяват. Митр. Йосиф изрече важно мнение, да видим, кой от останалите събратя ще се престраши да направи същото.

 9. ta6evv каза:

  Естествено ,че няма нужда от оставки,дядо Йосив и да е бил по някакъв повод в системата на бившата държавна сигурност,какво от това?
  Важното е че е един от най добрите митрополити,какво точно е правил в онова мътно време,в какво е бил въвлличан не е важно.
  Виж,за Галактион съм на друго мнение.

 10. Lidia Ilinova каза:

  Когато има публично изобличение на архипастири, което е съблазън за народа Божий, трябва да има и публично покаяние. Комисията по досиетата ще назове агентите. И какво ще последва?

  В Румъния Св. Синод излезе с изявление по медиите, че такива са били времената и те не са могли да реагират по друг начин и затова се оттеглят в манастир. Народа Божий, като видя, че епархиите останаха без ръководство, след 2 седмици им прости и ги призова обратно.

  Имаше покаяние, имаше и прошка. Това е християнското поведение на вярващите, изразено в дела.

 11. Milka каза:

  В историята на християнството е нямало „добри времена“, а има само дара на любовта и свободата. Там където царят страховете няма любов, няма свобода, а само евтино продаване. „Вие сте скъпо купени, затова не ставайте роби на човеци“. Много хора в България са се продали на безценица – епископи, професори, журналисти, но може би не са разбрали още това.

 12. Milka каза:

  … и защо църковно-народния събор – 4,5 и 6 не е поставил досега точка за разглеждане на убитите свещеници и архипастири от комунистическия режим. Защото точно те издържаха и не се оправдаха с „такива бяха времената“.

 13. Lidia Ilinova каза:

  hpberov каза, че е имало решение на 4-ия ЦНС относно безбожния комунистически режим – цитирам:
  „реш. 24 от ІV. ЦНС на БПЦ (ЦВ 15/1997): „Съборът единодушно осъжда… безбожния комунистически режим…”

  Едва ли пак на същия форум ще се разглежда темата.

  Подозирам,че преди събора или точно на събора ще бъдат обявени досиетата, за да могат медиите да оформята скандала в обществото. Очаквам нашите владици да са мислили като в шаха с ход напред и да са оформили изявление по темата.