Митрополит Йосиф: подавам си оставкатаМоже да харесате още...

34 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Щом съвестта те укорява, решението да си подадеш оставката е единствено правилното. Друг е въпросът, че ако всички ченгета в Синода, факултетите и семинариите направят същото, БПЦ просто ще се обезглави. Аз отказах да стана доносник и платих с 4 ареста, побои и 7 години без работа. Както пише Хегел, „Веригите не правят роба, а съзнанието, че е роб“.

  ………………………………………………………………..

  http://archiman.livejournal.com/

 2. Gunev каза:

  Отче, моля Ви Христа ради, не го правете ! На кого оставяте паството си ? Не съм видял друг архиерей да прояви такава доблест. Сигурен съм че дори и да е имало някакви причини да поискате прошка, вярващият народ от сърце би ви я дал. Имаме нужда от Вас !

 3. missi каза:

  коя е акронска епархия?

 4. chingis каза:

  Въпросът с ченгетата и сътрудниците на бившата Държавна сигурност е много труден въпрос за съвестта и моралното място на хората в България и по света. Ако тръгнем да търсим вина и провинение по цивилизован път, то това няма да бъде търсенето на отговорност на ченгетата, а на философите, идеолозите, и партийните функционери, защото цялата работа на бившата ДС е отивала за използване от страна на комунистите, чиито главатари днес стоят скрити чрез шума около ченгетата. Щом съвестта Ви принуждава да подадете оставка, подайте. Страхувам се обаче ,че Дон Кихот е прав за обезглавяването на Църквата и бих добавил и на Държавата по пътя на агентурното минало на известни хора. Човек винаги може да реабилитира името и делото си чрез подвиг и вярна служба на Христос. Каноните на Църквата и историческия опит на православието показват, че е имало вярващи, които са отстъпили от Христа в дни на гонения, а такива тежки и интегрални гонения като комунистическите църковната история не познава. После тези хора чрез покаяние и с дръзновение са прославили вярата и истината на православието. Известно е също така, че народният поет и патриарх на българската литература Иван Вазов е избягал от страх по време на Априлското въстание, но после неговото творчество реабилитира проявеното малодушие. А българският народ е великодушен и той има сили за прошка и милост, освен ако разбира се мощни външи фактори не направят така, че пак българи да застават срещу българи, както през комунизма. На многая лета!

 5. kolyo каза:

  Светейши Владико, Къде отиваш, ние имаме нужда от твоето слово, от авторитета и подкрепата ВИ.Има само един съдия и той е нашият Господ, той ще отсъди всекиму според мярата.Но ние имаме нужда от вашето служение и вашия опит във вярата.Помолете се на покровителя на българския народ Свети Иван Рилски той ще ви покаже пътя, за да вземете най правилното решение.

 6. sanata каза:

  Многоуважаеми Отче,
  приемете скромното мнение на един грешен български мирянин, знаещ всичко на теория, но все още на практика слаб в борбата срещу лукавия.
  Мислите, които са ви внушени за подаване на оставка и за напускане на БПЦ са от лукавия. И след като вече сте ги приели и сте пристъпили към действие, то моят съвет е да се покаете и да се завърнете в лоното на църквата. Вие по – добре знаете, че независимо какъв сте били или за какъвто са ви набедели, за всичко има лек и той е покаяние, изповед и причастие. Няма грях, който Бог да не може да прости. А и Богу не са угодни такива действия като вашите, това не е истинско смирение. Сигурен съм, че сте чели и знаете какво казва “ Химна на любовта “ – „…. любовта не се сърди, всичко извинява, на всичко се надява…“. Вярата без дела е мъртва.
  Моля ви от сърце не оставяйте истинската православна църква, убийте егото си „АЗЪ“, заровете го дълбоко и никога не го изкарвайте на яве, да не би да ви повлече отново по пътя на смъртта.
  Обичам ви и се моля за вас Бог да ви даде сили да продължите. Амин!

 7. lyublyana каза:

  Дон Кихот, казвате че ако всички ченгета си подадат оставките,заради…Църквата щяла да се обезглави…
  Той Христос е главата,или в нашето Отечество не е така?!
  …и затова ли духовността на народа е на тоя хал…
  пошло е…как да учим хората на вяра,когато примерите-опровергават думите ни…
  Тук нямам предвид митрополит Йосиф-с тези действия остава верен на думите си,
  а може би трябва да остави самомнението си и да остане верен на паството си,което явно е доволно от неговата работа!

 8. dbachev каза:

  Съвсем наскоро идвахте в Богословския факултет при СУ, може би по лична работа и като Ви видях да се качвате по стълбите, поисках благословението Ви.

  Като знам как се задвижва Св. Синод при решаването на разни въпроси, оставката Ви поне още 3 години ще отлежава в папката на Светейшия и едва ли скоро той ще докладва за нея. Прочутото „благовремие“ Ви гарантира поне още най-малко толкова, колкото написах горе, години престой в епархията. Така че хората, дето се притесняват и Ви карат да си оттеглите оставката, да бъдат спокойни – скоро няма това да стане. Аз бих Ви попитал нещо друго: Ако бяхте митрополит начело на епархия, на територията на страната, а не в чужбина, и то в САЩ, където там изпитват неприязън към нашата ДС не отсега, а от години, щяхте ли да направите същото? Защото от Стара Загора няма и намек за подаване на оставка.

 9. ieromonah Ioan каза:

  Ако Вашето оттегляне стане пример за другите и Вие дадете началото на едно обновяване на епископата, то падам на колене пред Вас. Само да не се получи българския вариант, искал да изпише вежди, а извадил очи. После не мога да разбера коментариите по-горе, защо се отнасят към Вас, все едно ако се оттеглите, се самоубивате. Вие нали оставате православен? Нали оставате епископ на Църквата? Управлението, живота и благополучието на епархията поставяте пред собствения си интерес, за което Бог да Ви даде небесните блага. Ако оттеглянето е в унисон със собствената Ви душа и житейска позиция, значи постъпвате правилно.

 10. poptolev каза:

  Много съм разочарован, че стигнахте до това решение. То си е Ваше право и Вие ще решите кое е най-доброто.
  Водихме кореспонденция с вас когато правихме предложенията за проект на Устав на БПЦ, слушал съм Ваши проповеди, следял съм новините за Вашата дейност и това ми дава основание да имам изградено мнение за Вас.
  Моля Ви ако това не противоречи на Вашите разбирания, да преосмислите решението си. Уверявам Ви, че сегашното Ви решение няма да е от полза на никого. С него само ще дадете възможност на разни клакьори и компексирани люде да се изявяват.

 11. Дон Кихот каза:

  Христос е духовният Глава на църковното тяло, както пише ап. Павел, но начело на видимата Православна църква, раздробена между 18 юрисдикции, стоят живи хора от плът и кръв. Хубаво е да четете православни книжки, но гледайте да не преминете чертата и да изпаднете в прекален спиритуализъм, т.е. гностицизъм. Това е вечна съблазън.

 12. jimo каза:

  Свидетели сме на важно събитие за родната ни църква:
  1. Фактът, че НВ официално е писал до Сайта, твърдо доказва, че този сайт е неформален официоз на българите-християни у нас и в чужбина !
  2. Ако си спомняте, аз яростно нападнах НВ Йосиф, че неговата изповед е подигравателна спрямо българския народ. Но неговите дела ме опровергаха. Той трябва да е новия патрирах, така очакваният от мен патриарх-реформатор, патриарх демократ. ПРЕДЛАГАМ ЧРЕЗ САЙТА ДА ПОЕМЕМ ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ИЗБОР НА НОВ ПАТРИАРХ ! СЕГА ИЛИ НИКОГА !
  С РАДОСТ,
  ИВАН СИМЕОНОВ

 13. Дон Кихот каза:

  Човекът не иска владика да бъде, а ти ще го правиш патриарх. А защо не направо папа или светец (с досие на доносник)?

  Все пак тази публична изповед и оставка са уникални за българската църковна история. Те свидетелстват за пробудена съвест, за чист порив на сърцето, за искрено покаяние. „Чистата съвест е безкрайна Коледа“ (Бенджамин Франклин).

  ………………………………………………….

  http://archiman.livejournal.com/

 14. iliana каза:

  досие на доносник, който се кае, например, архимандрите?! единственият непростим грях е неразкаяният, нали? по-ми се вижда опасна позицията на тия, дето прекомерно се радват, че досиета са нямали. напомня ми за една отдавнашна история (Лука 18:11)

  за решението на дядо Йосиф мисля, че едва ли е взето първосигнално и емоционално. обмисляно е дълго явно и го приемам с уважение. наистина, както казва и о.йоан, той остава епископ на Църквата; няма драма. само можем да се радваме, че има такъв истински (не само на приказки) пример за отговорно духовническо поведение и чисто човешка почтеност. точно такъв пример най-силно изобличава лицемерието по въпроса за прословутите досиета и дано даде някога плодове, макар едва ли да са явни, като докосне повече съвести.

 15. Дон Кихот каза:

  Нещата са по-дълбоки от елементарната дилема на притчата за митаря и фарисея. Ти си млада и явно не си писала доноси и не си ставала тяхна мишена по времето на комунистическата диктатура. Един донос беше достатъчен да срине живота и кариерата на човека. Същото ставаше и тогава, когато човек отказваше да стане доносник. Аз се гордея, че никога не съм бил такъв, а винаги съм бил жертва на доносниците. Казаха ми, че имам досие, голямо като тази стая, но отказвам да го видя, за да не загубя съвсем вярата си в хората.

  …………………………………………………………

  http://archiman.livejournal.com/

 16. lyublyana каза:

  благодаря ви за съвета!
  Сред православните книжки ,които чета са и вашите.
  Може би има такъв момент,когато „живите хора от плът и кръв“ забравят ,че глава на Църквата е Сам Христос има вероятност да изпаднат от духовното й тяло…
  и няма шанс да изпадна в гностицизъм,но често срещам представители на клира-които са изпаднали в много съблазни…
  На БПЦ това и е проблема,а може би защото се забравя ,че все пак-Христос е главата…?!

 17. Liturgist каза:

  Не бих искал да се съмнявам в почтеността на Владиката. Считам, че той е един прям и искрен архиерей- нещо, което трудно може да се каже за неговите синодални събратя. Но не би ли могло това негово действие да се изтълкува и като бетониране на позициите. Един римски император често заявявал пред сената, че не може да понесе бремето на властта и иска да се откаже от нея. Тогава целият сенат вкупом започвал да го моли да остане и той… оставал за „благото на империята“.
  Същото нещо наблюдаваме и сега. Вкупом ще молят дядо Йосиф да остане и той ще приеме за „благото на Църквата“. Когато Комисията по досиетата отвори тези на митрополитите, той превантивно ще е свършил всичко и моралният му облик ще остане чист.
  Естествено това е само недоказуема хипотеза и бих искал тя да не се окаже вярна.
  Оставам с най- добри чувства към Владиката Йосиф!

 18. jimo каза:

  вниманието на всички, че НВ дядо Йосиф и в „Прощавай бълг. народе“, и в писмената си оставка СИЛНО ЖЕЛАЕ, ПРЕДИ ВСИЧКО ДА НИ ОБЯСНИ, ЧЕ В ЕДНО ТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО Е ВЪЗМОЖНО В ТАЙНИТЕ ДОСИЕТА ДА ТЕ ВОДЯТ ЗА АГЕНТ НА ДС БЕЗ ТИ ДА СЪЗНАВАШ ЗА ТОВА!!!!! СЪГЛАСЯВАЙКИ СЕ С НЕГО, НА МЕН ТЕМАТА ЗА ДОСИЕТАТА МИ Е СКУЧНА ДО СЪЛЗИ.
  НЕ ПОМНИТЕ ЛИ, ЧЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА НЕ МОЖЕШЕ ДА СТАНЕШ НАЧАЛНИК СКЛАД БЕЗ ДА СИ ОДОБРЕН ОТ МЕСТНИЯ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР ?
  Така, че пак призовавам за гражданска инициатива – ДЯДО ЙОСИФ – ПАТРИАРХ !
  ИВАН СИМЕОНОВ

 19. Siluan каза:

  коментара „И все пак…“ на Liturgist

  комуто Бог е дал разсъдък да разсъждава,НЕКА РАЗСЪДИ и то ДОБРЕ върху“хипотезата“ на Liturgist.

  на когото Бог е дал УМ да проумява ТОЙ И ЩЕ ПРОУМЕЕ написаното от Liturgist ..
  а от мен ,понеже съм в Америка, само ще добавя: Недоказуемата хипотеза от България е Единствената и многократно доказана от самия митрополит Истина в Америка!
  Не подценявайте дядо Йосиф,познавам го ,той е по-добър от споменатия римски император.

 20. vitaliy_stepanovich каза:

  Високопреосвещени Владико, народа казва, че всяко чудо е за три дни, но от толкова време се чудя и аз, кой е този ерзац „светлоподавателен светилник в тъмнината на незнанието“, който ти „уясни душевната бистрота“ и подтикнал те да вземеш това, на пръв поглед смело решение.
  Не си ли помисли Владико, за множеството гадарински свини, които ще изплуват от водата в резултат на това твое решение и ще се опитат да влязат в душите на млади и неукрепнали лаици и свещенослужители?
  Не си ли помисли Владико, за множеството младостарци, които преравят сега „некерманите“ от периода между Първа Юстиниана и последния Палеолог за да си поръчат златоткани одежди по случай евентуалната „инаугурация“ в Акронска епархия?
  Но нима не знаеш Владико, че вятъра брули високите дървета, често се огъват от него, клоните им се чупят и мълния може да падне… Но никой не ги отсича затова, че гарги цвъкат по снагата им!
  Остани в служението си Владико, и поменувай нас грешните в молитвите си!

 21. дяконПенкоКо каза:

  Ваше Високопреосвещенство, ако съвестта Ви не Ви изобличава, ако не сте сторил нищо против никого, то каква е тази оставка, защо трябва да доставяте такава велика радост на нашия враг-човекоубиеца. Носете си кръста. „Радвайте се и се веселете, защото голяма ще бъде наградата Ви на небесата.”
  Ако не е така, разбирам. Прави Ви чест.

 22. jimo каза:

  на 38 години от интронизацията на дядо Максим. Отново за кой ли път съм погнусен. От лявата му страна са седнали Симеон II и съпругата му, а от дясната архонтът Слави Бинев. Едно вещесвено доказателство, че Негово Светейшество напълно се е отчуждил от пасомите си и се е отделил от тях с една бездънна бездна. Поради какво още искате да го търпим !?
  Иван Симеонов

 23. iliana каза:

  защо е важно да напишем всички възможни сценарии и да гадаем за истинските мотиви на дядо Йосиф, като търсим възможно най-уродливите. това нито е достойно, нито е полезно както за гадателите, така и за техните читатели.
  фактът е ясен – човекът си е подал оставката. тя може да бъде приета с всички последици от това. и тогава подозрението, че става въпрос за политическо театро, добиват доста противен вид.

  да, на всеки е ясно, че честната позиция пред църковния народ по взимоотношенията с комунистическата власт би спечелила много повече доверие и уважение, отколкото срамното шикалкавене. незнайно защо на владиците не им стана ясно толкоз години. не виждам защо обаче от този факт трябва да произтичат непременно негативи за дядо йосиф. до момента виждаме само неговото открито покаяние и решение да се оттегли от митрополитската катедра. защо да не повярваме на това, по съвета на апостола (1 Кор. 13:7.)

 24. Kakvo e istina? каза:

  Простете Илиана, Вие къде точно видяхте покаяние в думите на митрополита. Това, което той прави е констатация на факти. Той не казва, аз съм агент, а казва: те ме мислели за агент и даже казва, че не смята, че е работил против божия народ. Ако това е покаяние, аз не мисля, че той правилно е разбрал призива на св.Иоан Кръстител. А това, че се оттегля не е геройска постъпка, а логично следствие. Тъжно ми е, когато чета горните коментари и виждам, как всички, като смесен хор крещят „Остани!“, това ужасно ми напомня на тълпата, дето викала “ Разпни, разпни Го!“. Как искате обновление на БПЦ със стари герои? Това да не е Калоянчев или Стоянка Мутафова?

 25. Дон Кихот каза:

  Френските революционери от 1789 г. наредили да бъдат съборени кулите и камбанариите, защото противоречали на принципа на равенството (!). Сетих за този абсурден указ, когато прочетох Илианините изречения без нито една главна буква.
  .
  Йосиф е едно приятно изключение сред владиците със своята вяра, ум, енергия и демократичност. При него се чувства и положителното американско влияние. Но не изключвам възможността той да си прави PR във връзка с наближаващите избори за нов патриарх. Дали обаче го прави по най-добрия начин, това е друг въпрос.

 26. andrey каза:

  Честито на всички. Избрахме си мутра за ръководител на държавата.

  По времето на световната криза на турбокапитализма, когато в Щатите и Европа национализират големи компании и банки, когато в целия свят обръщат гръб на дясното, ние избираме десни политици, сякаш за да покажем отново на всички, че сме извън времето и пространството и да затвърдим реномето си на failed nation.

 27. Дон Кихот каза:

  Хайде да не обръщане този хубав сайт на политическа трибуна. Че ще окнем за милиардите, окрадени от комунистите, за кресливата злоба на Станишев, за безличието на голия цар, който най-сетне подаде оставка, за наглостта на турчина, който като някаква боа задушава цяла държава. По-лошо от това едва ли може да има.

 28. andrey каза:

  може да има и ще има – съдбата на Латвия и Естония, чиито икономики рухнаха тотално през последната година. Ние досега бяхме встрани от този процес.

  „Гарванът грачи грозно, зловещо“ – кой знае защо се сещам винаги за тези думи на Ботев, когато гледам гарвановата физиономия на Костов, човека, който разби здравеопазването и ограби България. Но признавам, че като гледам лицето на Борисов, не се сещам за нищо – той е лицето на Нищото.

 29. gaitan vejdu каза:

  Отче, целувам ви ръка!

  Но прося, изоставете намерението си. Харесвам ви. Харесват ви познатите ми щатите. Е, харесването употребябавам в смисъл, че одобравят службата ви. Не клатете слабата конструкция, ПЛС, щото, тя няма да рухне като вековечна, но трусовете й ще объркат мнозина.

  Разбирам ви.!
  Никак не ви е лесно!

  Но ми е неудобно да подавам съвети на вас, комуто се възхищавам поне от 1-2 години, имам предвид вестите по тв, радио, интернет, отзиви от приятели по задоканската земя …

  ++++++

  Но както вие решите. Бог с вас, отче!

  Ваш виртуален приятел!

 30. Дон Кихот каза:

  Ако беше прочел по-внимателно книгата на еп. Николай и архим. Серафим „Нашата вяра“, щеше да узнаеш, че обръщението към епископ (митрополит) никога не е „отче“, а „владико“ или по-формално „Ваше Високопреосвещенство“.

 31. gaitan vejdu каза:

  Но ще запомня, и ще опитам до края на дните си да не повтарям повече тази тъпота от моя страна.
  Благодаря за удачната забележка!

 32. DODO каза:

  Прощавайте, Ваше Високопреосвещенство, но ми звучи прекалено детско , че не знаете били ли сте агент, все пак сте пълнолетен гражданин, църковен пастир. Абсурдно е да не знаете какво сте правили , а пък ако не схващате, то правилно си подавате оставка. Подобна “ наивност“ прояви в едно интервю и митрополит Кирил- също не занел дали е бил доносник. Понеже ние не искаме да бъдем третирани като непълнолетни и за разлика от Вас знаем че сте били доносник „преди Вас“, е по -добре с оглед на истината да осветите дейността като агент, тъй като се оказава , че почти няма епископи , които да не са свързани с тайните служби . Което е по-лошо, няма разкаяли се, няма разграничения, напротив има трайно обвързване с политически каузи свързани с бившия репресивен режим, което е предателство към светлата памет на над 500 убити духовници от този режим. Това отслабва църквата и като се имат предвид някои нови попълнения в нея /Николай -син на висш чиновик от УБО/ , у християните се загнездва съмнението дали има автентична църква или и сега има назначаване от среди свързани със службите и политически кръгове. Смущаващо е , че се „разкайвате“ след двайсет години очевидно под угрозта , че ще се отварят досиетата. В Румъния , Патриархът се извини и разгараничи още в началото на прехода и обществото прие извиненията, у нас има мълчание , няма разграничение , няма канонизирани мъченици, има угаждане на новопокръстените им сатрапи Простете острия тон. Моля се с Вас за Вас и за себе си.

 33. DODO каза:

  Виждам , че си „наясно“ със ставащото в политиката и икономиката и говориш за лява вълна, при положение че 23 европейски държави избраха дясни правителства. Един въпрос за религията? Кое правителство въведе религиозно обучение в училищата:
  1.Луканов, 2. Ф.Димитров,3. Беров, 4.Виденов, 5.Костов, 6.Симеон, 7.Станишев

 34. molecule каза:

  Дядо Йосиф, моите уважения- не просто заради йерархията! Не ми е работа да гадая мислите ви. Постъпката ви, сама по себе си, е достойна…
  Голямото бедствие на родината днес не е бедността, а липсата на добри примери…Отчасти, причина за това е страстта ни да опорочаваме всичко. Доста е видна тая страст и в коментарите по-горе.
  Та ето- вие, владико, ни давате пример как се дава добър пример 🙂 И все пак, помислете- ако стане правило достойните (а те са, които имат доблестта да се каят) да подават оставки, то ще останат на власт само… недостойните!!! Не виждам полза.
  От Щатите съм чувал само добри неща за вас, а имам и лични, повече от положителни, наблюдения. Зная и американци, на които сте помогнал да се обърнат в Православие. Самият аз съм чувствал неведнъж ползата от ваши проповеди. И майната му на някой си, бивал или не бивал, агент николов! Нека не страдаме ние заради вашето покаяние! Не лишавайте паството от себе си!