Митрополит Симеон: „Горд съм, че съм член на БКП“



Западноевропейският митрополит Симеон освен щатен разузнавач в Държавна сигурност е бил и член на Българската комунистическа партия. Това научи “Труд” от последната, 27-ма папка на разсекретеното досие на духовника, работил под псевдонимите Христов и Торис за Първо главно управление.

Симеон на три пъти се нарича “партиен член” в запазената кореспонденция с офицерите. Първо той споменава този факт два пъти, когато иска от Центъра – ръководството на ДС в София, да му изпрати политическа информация в Будапеща, където е митрополит на Българската православна епархия. “Тази информация ще повдигне моето положение като партиен член. Желая да чувствам, че съм част от Центъра като разузнавач и партиен член”, четем на стр. 27 от том 9 на работното дело на владиката.

В написано собственоръчно поздравление до шефа на Комитета по църковните въпроси и полковник от ДС Христо Маринчев по случай 9 септември 1984 година Симеон отново изтъква членството си в БКП.

“Горд съм, че съм член на авангарда на социалистическата ни Родина – славната комунистическа партия! – за която работя и с която живея!”, патетично завършва поздравлението си владиката.

Симеон, който в ново време се превърна в изповедник на бившия цар Симеон Сакскобургготски, докладва и за картичките, които си разменя с бившия монарх за Коледа и Великден.

Потърсен за среща от адаша, както се подписва Сакскобурготтски, владиката иска позволение и указания от Центъра. Те са дадени – да се срещне, но инициативата да не е негова, а на Сакскобургготски.

Противно на твърденията на духовници и бивши офицери от ДС, че владиците ни са били жертва на режима, досието на митрополит Симеон разкрива, че той съвсем искрено и от сърце е работил за службите и комунистическия режим. В поздравлението до оперативните работници, Симеон им изпраща сърдечни другарски поздрави по случай “всенародния празник – 40 години от деня на обновената ни социалистическа Родина – България 9 септември”.

И определя този период от историята като “40 години на всенароден възход”. По правилата на шпионажа поздравлението е подписано с агентурното име на духовника – Христов. В архивите не е запазена партийна книжка. Но пък има медал, връчен на духовника от Министерството на народната отбрана по случай 30-годишнината от победата над фашистка Германия. | www.trud.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...