Митрополит Симеон: Където има любов, там е и Бог.Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Петър Ангелов каза:

  „„Ще му затворят вратите на храма. Бивши агенти на ДС с неправославно поведение не са желани сред нас. Галактион няма авторитет в Европа!” – заявява за „Вяра и общество” Николай Боцев от българската православна община в Париж.“ – Смях в залат!

  Понеже Тихон е сред НАЙ-ПРАВОСЛАВНИТЕ и сега „хорат“ се притесниха – „Православието е в опасност“

 2. Мариан Павлов Томов каза:

  Покрай един нов проект за реставрация и изкуствоведски изследования
  попаднах на писмата на един от митрополитите от Екзархията,
  от края на XIX век.
  Трябва да призная че бях ужасен, като добавим и
  вечатленията ми от писмата на екзарх Стефан….
  Пълна липса и на най-малки следи от духовност…
  Няма сравнение с духовността, личната култура и
  грамотността която може да се стещне в писмата на
  не един и двама гръцки митрополити от същия период.
  За още по-голям ужас положението днес не е никак по-добро
  – още по-отчайващо е. Нямам думи….
  Още не мога да се съвзема от шока който ме сполетя
  след двуседмичния ми престой в Швеция – лютеранския
  архиепископ на Гьотеборг е толкова интелигентен и културен
  човек, и е истински християнин – нещо което дори в промили
  не се среща в родният ни епископат…

 3. ivan ivanov ivanov каза:

  Без мотиви, по комунистически здраво, и то само заради сърдечно държане с папата. Какви мотиви биха могли да посочат: Угодно бе , КГБ и нам.Старите членове на синода,както се установи , съвместно с КГБ активно са шпионирали Ватикана.Интересно че преди същите бяха икуменисти по заръка на службите, които виждаха в икуменизма инструмент за идеологическа борба. След 89г година КГБ/РПЦ не си позволиха да изпуснат такива кадри.Пасват и на доктрината им за натиск върху Европа чрез меката периферия/ България/. Апаратът им се обновява със свежи кадри.За това , че напъди папата от храма , Николай стана епископ . „Препоръката ми е с цел да бъде изобличен Ватикана с материали от неговия архив“- тези думи не са на генерал от КГБ, а на другия млад епископ в църквата – Игнатий /карагьозов/ Такива действия и изявления нормално завършват с дълбоко замразяване, но за ченгетата от синода са атестат за благонадежност. Целта на Решението на Синова е ясна- чистка в Европа и въдворяване на нова агентура.

 4. Лъчо каза:

  DODO, прав си за ченгесарското минало и настояще на владиците,но и тоя Тихон мина всякакви граници. Не става дума за сърдечно държане с папата, а за падане в краката му, че чак и на папата му стана неудобно. Освен това тоя Тихон е пълна трагедия, като дори ръсеше бисери за получаване на душа при първото вдишване.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Марианчо,

  Ако твоят любим лЮтерански (вм. лУтерански) „епископ“ на Стокхолм беше истински християнин, той нямаше да приеме женско духовенство и венчание на педерасти в църквата. Само духовни впечатления ли имаш от него или по-плътни?

 6. Мариан Павлов Томов каза:

  Благодаря отче за духовния коментар който съдържа в себе си истинска любов на свещенослужител към мирянина. Вие все поддържате един и същ тон, тон на заядливо тесногърдие тъй характерен на провинциалните преподаватели – всичките Ви постижения и титли след такива коментари губят стойност и показват истинското Ви лице. И по-рано имахте „приятелско“ исказване отностно униятите и качеството на техните преводи, а сега и за лЮтераните, за пореден път демонстрирате християнство. Как ли ще рагирате ако Ви кажа че докато работех в Истанбул съм участвал в англикански служби?
  Стокхолм е в епархията на Уппсала, познавам архиепископа на Гьтеборг – Карл Аксел.
  П.П.
  Нямам спомени да сме се запознавали, от къде тази инициятива да ми пишете на ти?