Музикална вечер в Софийската художествена галерия в подкрепа на Православните детски лагери на Кремиковския манастирP1060238По покана на фондация „Покров Богородичен“ в лятната вечер на 5 юли десетки столичани се събраха в Софийската градска галерия, за да подкрепят каузата на Православните детски лагери в Кремиковския манастир.

Началото на Детските лагери в Кремиковския манастир е поставено през 2012 г. с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и под прякото ръководство на Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Отец Серафим Янев, който изпълнява длъжността игумен на манастира, и целият екип продължават да полагат усилия, за да могат тези лагери да се превърнат в традиция.

Аудиторията в Софийската градска художествена галерия се наслади на прекрасните изпълнения на Камерен хор „Проф. Георги Робев“ и на музикантите от група Точка.БГ.

Отец Серафим Янев сподели пред публиката повече за идеята на лагерите и за ползите на това децата да се откъснат поне за седмица от ежедневната си среда, в която през повечето време сякаш са хипнотизирани от компютърните монитори; заедно да открият красотата на православната вяра; да усетят Божия промисъл, вложен в чудесата на природата и т.н.

За неповторимата атмосфера на лагера, която ражда нови приятелства и незабравими спомени, по-подробно разказа Гергана Вангелова от екипа на отец Серафим. Тя запозна гостите с наситената лагерна програма, която, заедно с въвеждането на децата в богослужебния живот на Църквата, включва и творчески занимания, походи сред природата, разнообразни игри, както и Вечер на талантите. Посланието на тази дългоочаквана от децата вечер е, че всеки трябва да полага усилия да открие и да развие талантите, с които Бог го е дарил. „Каним и някоя популярна личност, която не се притеснява открито да говори за християнската си вяра, за да покажем на децата, че това да заявяваш себе си като християнин в обществото е нещо положително и не ти пречи да бъдеш успяващ човек, тъкмо напротив“, отбеляза Гергана Вангелова. През лятото на 2015 г. децата се срещнаха с актьора Ненчо Балабанов, който бе и своебразно жури във Вечерта на талантите.

В рамките на вчерашното събитие се събраха малко над 350 лв. което, за жалост, е недостатъчно да покрие всички нужди по провеждането на лагера. Принципът, който организаторите държат да съхранят и за вбъдеще, е престоят в Кремиковския манастир да бъде безплатен, така че всеки родител – без значение от социалния си статус и материалното си положение, да има възможност да запише своето дете. В следването на тази нелека мисия обаче екипът на отец Серафим продължава да има нужда от подкрепа. Затова ако искате да станете съпричастни към каузата, освен с финансово дарение по сметката на манастира (УниКредит Булбанк, BG12 UNCR 7000 1522 3405 52), можете да направите дарение и под формата на хранителни продукти, канцеларски пособия и др., както и да станете част от екипа на лагера като доброволец. Още по повод тази събота организаторите на лагера отправят следния призив: „Чакаме ви на 9 юли от 9 ч. в двора на Кремиковския манастир. Приятели, и тази година Кремиковският манастир ще организира детски лагери. Ето защо трябва дворът и местата около него да се почистят. Ще се коси трева, ще се укрепват огради и ще се пръска против насекоми. За всичко това трябват помощници. Добре сте дошли. Всички малки и големи ръце ще бъдат от помощ. За доброволците ще има осигурени инструменти.“

P1060230

В кратка презентация Гергана Вангелова представя програмата на лагера

P1060242

Камерен хор „Проф. Георги Робев“

P1060237

P1060249

Точка.БГ

Lageri

P1060232

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...