Надежда, страх и неподготвеност или как БПЦ посрещна промените през 1989 г.



На 9 ноември в предаването „Вяра и общество“ Ви предлагаме:

  • Невидимият свят, който се разкрива само пред духовните очи – ден след празника Събор на св. архангел Михаил разговаряме за вярванията на християните, свързани с небесните сили, за небесната йерархия и за ангела-пазител, който има всеки човек. Събеседник по тази тема ще бъде доц. дякон Иван Иванов.
  • Очаквания, които се разминаха с реалността – как Българската православна църква посрещна 10 ноември? Беше ли подготвена за промените в обществото след рухването на атеистичния режим? Успя ли тогава Църквата да се отърси от старите си зависимости и дали не придоби нови? Планиран ли беше разколът в Църквата и можеше ли да се избегне? На тези и други въпроси Горан Благоев ще търси отговори със събеседниците – доц. Дилян Николчев и д-р Анна-Мария Кръстева. И двамата посрещат промените през 1989 г. като млади хора – Д. Николчев току-що е завършил Духовната академия и е служител в синодалната администрация, а А. Кръстева, дъщеря и внучка на свещеник, започва да учи богословие в първата година от демокрацията. За първи път ще видите кадри и ще усетите автентична атмосфера при възстановяването на Съюза на църковните служители в Софийската митрополия – първото свободно събрание в БПЦ през януари 1990 г., както и кадри от панихидата за Левски на 19.02.1990 г., когато Политбюро за първи път влезе колективно в «Св. Ал. Невски».
  • Сплотяването на миряните идва чрез делата на свещениците. Разказ за един духовен оазис – храм „Рождество Богородично” в столичния квартал „Лагера”, където двама свещеници предават любовта и вярата в Бога на своите енориаши.

Вашите въпроси към събеседниците в предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...