На Кръстовден митрополит Йоан откри новата учебна 21/22 година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“



С архиерейска света Литургия започна новата 2021/2022 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Светата Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан, който е духовен надзорник на училището. С него съслужиха архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йеромонах Мелетий, заместник-ректор,  свещеник Козма Поповски, ефимерий, протойерей Методи Корчев, протойерей Михаил Хаджиев, секретар на Великотърновска епархия, дякон Слави Спасов и други свещеници.

Проповед за празника произнесе дванадесетокласникът Мирослав Иванов, който говори за Кръста Христов в православното богословие.

Настоятелите на храма, преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят и да посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна с отеческо слово към вярващите. Той подчерта, че Кръстът Христов е онова велико оръдие на страданието, което за нас, християните, се превърна в сила Божия. Ние трябва да се въоръжим с него и без страх, а с дръзновение да продължим своя път, за да се спасим. Владика Йоан отбеляза, че Кръстът Христов ни напомня за Божията обич, както св. Йоан Богослов казва в Евангелието: „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен (Йоан. 3:16). Това е законът на любовта,  завещан ни от Христос.

Това, продължи Владиката, е онази любов, която съединява човеците. Ако в днешното семейство, домашната църква, в училището, в обществото имаме такава жертвена любов, ние ще изпълним това, което ни призовава и Господ Иисус Христос – да бъдем съвършени човеци.  Отивайки към Кръста, за да го целунем, каза митрополит Йоан, ние трябва да си помислим първо на кого трябва да простим, към кого таим зло в сърцето си и, ако имаме такива помисли, то трябва да се отвърнем от себе си и от нашите мисли и да постъпим като християни по примера на Господ Иисус Христос.

Митрополит Йоан поздрави вярващите и учениците на Семинарията със словото на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит като им пожела да възрастват във вярата, да бъдат ревности в усвояването на преподаваните знания и да не пестят усилията си в ученето.

От своя страна архимандрит Пахомий благодари на митрополит Йоан за отеческия благослов и за поздрава на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той благодари и на митр. Йоан за празничното богослужение и „огнените слова“, с които се обърна към присъстващите в храма. Ректорът пожела на учениците повече ревност, повече дръзновение и ги насърчи да постоянстват в учението.

По време на богослужението молитвено участие взе д-р Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието, София-град, която отправи поздравително слово по случай откриването на учебната година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ .

 

Източник: Официален сайт на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...