На рождения си ден патриарх Неофит ще вземе участие в освещаването на храма „Въздвижение на Светия Кръст Господен“

Поради кончината на Видинския митрополит Дометиан освещаването на новия храм, посветен на Светия Господен Кръст, в столичния квартал “Лозенец”, бе отложено от 21 септември за 15 октомври.

Предстоящото освещаване на новия столичен храм съвпада с рождения ден на патриарх Неофит. Тази неделя Негово Севетйшество ще навърши 72 години.

След като вземе участие в последованието по освещаването, патриархът ще оглави първата света Литургия в новия храм, в съслужение с членове на Светия Синод, епископи и свещенство.

По традиция, след края на Литургията, ще бъде отслужен и молебен за предстоятеля на Българската патриаршия.

Новият храм се намира в столичния кв. Лозенец, в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място, на което се намирал и незастроената по онова време околност, паметникът се е виждал отдалеч.

След неколкократно местене доскоро каменният кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроения храм.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер” и „Черни връх” е започнат през 1998 г. от  Алтернативния синод, но в последствие е замразен. След няколкогодишна сага по узаконяването му, Софийска света митрополия, със съдействието на Столична община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни неточности, довършителни работи и вътрешно оформление, днес храмът е готов да отвори врати като енорийска църква за нуждите на православните християни от околните квартали. Първоначално храмът е бил посветен на свети Мина, но сега носи името “Въздвижение на Светия Кръст Господен”.

Енорийски свещеници при новия храм ще бъдат отец Божидар Маринов и отец Константин Цанков – доскоро служили в храма при Софийската семинария, намираща се в столичния кв. Лозенец.

Начало на чина по освещаването на храма – 7:30 ч. Начало на светата Литургия – 9:30 ч.

 

 

Коментари

коментара

Близки теми: