Неврокопският митрополит Серафим отслужи празнична св. Литургия в двувековния храм „Св. вмчца Неделя“ в СатовчаНегово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи празнична света Литургия в почти двувековен храм в Сатовча, посветен на св. Неделя. „В службата участваха и свещеници от епархията“, споделя председателят на храм „Св. Неделя“ отец Тодор Николов.

Църквата е възрожденска, построена през 1844 г. по настояване на местния шивач Стойо Дичев, който се е заселил в селото двадесет години по-рано. През 1873 г. към храма е открито първото килийно училище в Сатовча, а през 1892 г. за пръв път в църквата е отбелязан празникът на светите братя Кирил и Методий.

„В храма се съхраняват свети мощи на различни светци с благословението на Неврокопския митрополит Серафим“, посочва отец Тодор Николов. „В мощехранителница се съхраняват свети мощи на св. Параскева, св. Екатерина, св. Пантелеймон, св. Теодор Стратилат и св. Теодосий Велики, както и частица от Светия Кръст Господен“, разказва още отец Тодор. „Тук има и запазена икона на св. Стилиан Детепазител, изобразен с 14 бебета в ръцете“, допълва свещеникът.

Храмът е обновен преди няколко години с благословението на митрополит Серафим. Ремонтирани са покривът на църквата, интериорът на храма, както и външната част на двора. Преди три години е открито и неделно училище.

„Обновяването на храма се извършва с помощта на Неврокопска света митрополия, а в начинанието се включва и община Сатовча, както и много християни, които са родом от този край, но работят в чужбина“, разказва отец Тодор. „Повечето родопски села са със смесено население от мюсюлмани и християни, но това не разделя хората, а в нужда се виждат тези, готови да помогнат“, допълва той. При ремонта на храма участват и много мюсюлмани, отзовават се местни майстори, както и хора, които отдават доброволен труд.

„Храмът се гордее и със своя женски певчески хор, както и с църковното настоятелство“, изтъква отец Тодор.

В празничния ден в църквата „Света Неделя“ в Сатовча се събраха много хора от различни населени места в района на Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, както и миряни от кочериновското село Пороминово. „Всичко това създаде тържественост на днешния ден“, допълва отец Тодор.

 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...