Нова приемна на Митрополията на Западна и Средна Европа бе осветена в Берлин



На 14 и 15 май по братска покана на Високопреосвещения Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай присъства на тържества в Берлин, Германия.

На 14 май в престолния град на задграничната ни епархия бе осветен нов приемен офис на митрополията. Освещаването извърши Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Величкия епископ Сионий, Смоленския епископ Висарион, архимандрит Максим и страврофорен свещеноиконом Александър Георгиев.

Молитвено участие в освещаването взеха г-жа Росица Кирова, зам. председател на 47-то Народно Събрание, както и щедри дарители от България, спомоществователи и гости на митрополията. Архипастирят на Пловдивската епархия поздрави митрополит Антоний от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, а също така и от свое име, с освещаването на новия офис на Западно- и Средноевропейската митрополия като благодари за братската покана и изказа най-искрени и сърдечни благопожелания на Владика Антоний.

На 15 май, 4 Неделя след Пасха – на Разслабения, съборна Архиерейска света Литургия бе отслужена в българския храм „Св. цар Борис-Михаил“ в Берлин, Германия.

Светата Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. В съслужение с архиерея бяха: Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, Преосвещеният Велички епископ Сионий – игумен на Бачковския и Троянския манастир, Преосвещеният Смоленски епископ Висарион – викарий на Пловдивския митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Александър Георгиев и духовници от задграничната ни епархия.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор “Св. Ап. Ерм”.

Официални гости на празничното богослужение бяха: г-жа Росица Кирова – зам. председател на 47-то Народно Събрание, Нейно Превъзходителство г-жа Елена Шекерлетова – посланик на Република България във Федерална Република Германия, г-жа Татяна Попова – щедър дарител и спомоществовател на БПЦ, както и много гости, дошли от България, за да споделят духовната радост заедно със сънародниците си в Берлин.

Верните християни дойдоха отрано в храма и молитстваха с духовниците в тайнството на светата Литургия, благодарейки и възхвалявайки Бога за срещата си с Него.

Божият народ, изпълнил храма, с едно сърце и една уста изповяда Символа на вярата и каза Господнята молитва „Отче наш…”.

Преди “Буди имя Господне…” митрополит Николай освети нова, богато украсена, обкована със сребро, перли и камъни икона на небесния покровител на църковната ни община в Берлин – Св. цар Борис-Михаил Покръстител Български. Иконата е дар за храма от г-жа Татяна Попова – ктитор на БПЦ.

В края на светата Литургия Високопреосвещеният митрополит Антоний се обърна към боголюбивите миряни с вдъхновено слово, с думи на благодарност към скъпите гости и към г-жа Попова. От своя страна, митрополит Николай също благодари за любезната братска покана и оказаното топло гостоприемство от Владика Антоний към всички. Архипастирят на  Пловдивската епархия преподаде първосветителското благословение и поздрав на Светейшия Български Патриарх Неофит към митрополит Антоний и всички епархиоти на задграничната ни митрополия.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 

Източник: Пловдивска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...