Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе тържествено посрещнат в своята епархия

„Още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите и възможностите си делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен Видинския митрополитски престол“, това каза в словото си новоизбраният митрополит Даниил пред клира и миряните на Видинска епархия, събрали се да го посрещнат.

Множество вярващи дойдоха да поздравят и да вземат благословия от своя нов архипастир още в село Сумер – на границата на Врачанска и Видинска епархия, както и в Монтана.

Във Видин той бе посрещнат и приветстван от кмета на града Огнян Ценков. От централния площад потегли литийно шествие, начело с новия митрополит, което се насочи към катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. Там Негово Високопреосвещенство бе посрещнат с камбанен звън и бе тържествено въдворен.

От името на Светият Синод към клира и миряните от епархията също бе отправено послание с призива: „Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Видинската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

В утрешния ден от 8.30 ч. новият митрополит ще бъде посрещнат в катедралния видински храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, където от 9 ч. той ще отслужи първата си св. Литургия като предстоятел на Видинска епархия.

 

 

Снимка: DarikNews

 

 

Коментари

коментара

Близки теми: