Нов курс по жестомимичен език започна във Велико ТърновоНа 25 февруари в Библиотечно-информационния център “Проф. Тотю Коев” във Великотърновския университет беше стартиран нов проект за обучение на жестомимичен език за студенти.

Библиотечно-информационният център съществува от 2003 г. и през последните години обедини различни научноизследователски проекти, студентски инициативи (конференции, семинари, срещи, лекции), курсове по чуждоезиково обучение, представяния на нови книги и др. Центърът стана естествена среда за непосредствени лични срещи и разговори между преподаватели и студенти в атмосфера на истински диалог, толкова необходим за служението на бъдещите богослови.

През 2008г. започна едногодишен курс за обучение на студенти по жестомимичен език, финансиран от фондация „Покров Богородичен” и година след това студентите получиха своите сертификати. Тази година, отново по покана на фондация „Покров Богородичен”, се откри нов курс за усвояване на жестомимичния език, но с по-разширена програма в чисто практически план.

На първата среща лекторът от Съюза на глухите запозна студентите с най-важните точки от Конвенцията на хората с увреждания. Въпреки, че тя все още не е ратифицирана в България, Съюзът на глухите и другите национално представени организации на хората с увреждания я разглеждат като основополагаща. В основата на курса стои жестомимичният език, като придобитите умения ще послужат за осъществяване на комуникация между хората с увреден слух и обществената информация – чрез превод от и на жестомимичен език съдържанието на изказвания както при разговор, така и при осъществяване на преводи пред публика, медии, официални институции и навсякъде, където е необходимо. Студентите ще придобият умения да предават ясно, точно, без да променят смисъла и съдържанието на информацията, като при необходимост ще адаптират изреченията със сложни конструкции към по-прости. Ще има много практически занимания, срещи и семинари, на които ще бъдат поканени хора със слухови проблеми от Велико Търново и района. Програмата на събитията ще бъде обявявана предварително; на тях ще се обсъждат както ежедневни така и принципни въпроси за повишаване езиковата и информационна култура.

Така чрез българския жестомимичен език, калкиращия български жестомимичен език, дактилната (едноръчна и двуръчна българска азбука) система, включващи вербален и невербален компонент, както и книжовният български език, се надяваме да разширим кръгозора и на студентите, и на слухоувредените хора.

Студентите, които участват в курса и защитят познанията си пред Националната комисия по жестомимичен език към Съюза на глухите в България ще получат сертификат за преводачи, с който ще могат да извършват легализирани преводачески услуги при граждански и други ритуали (сватби, погребения, кръщения и други лични празници), при посещения на културни изяви (музеи, опера, театър и др.), в религиозни храмове, на спортни събития, в данъчни и социални служби, болници, административни институции, съд, полиция.

Бих искала да пожелая успех на бъдещите ни сътрудници и да изкажа благодарност за загрижеността от страна на фондация „Покров Богородичен” – една от малкото православни нестопански организаци в България, която поддържа социална, издателска и просветна дейност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...