Обновление и архиерейска св. Литургия в храм „Св. Богородица Достойно есть“ в Длъжковска махала до ТроянНа 11 юни, за храмовия празник на благолепния параклис, посветен на иконата на Пресвета Богородица Достойно есть, намиращ се в китната Длъжковска махала до гр. Троян, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи чина на обновление на храма и възглави св. Литургия. На владиката съслужиха Архиерейският наместник на Троянска духовна околия прот. Войден Божков и дякон Андроник Попов.

Основният камък на храма „Св. Богородица Достойно есть“ е положен през 2015 г., като дарители са сем. Владимир и Йоана Деневи, а наскоро бяха довършени и прекрасните стенописи на храма.

В своята проповед митрополит Гавриил честити празника и припомни, че оригиналът на иконата на Пресвета Богородица Достойно есть се съхранява на Св. Гора Атон в столицата Карея. Архиереят разказа за едно от многобройните чудеса, свързани с чудотворния образ на Божията майка, станало през 1448 г.

Според съхранената традиция на втория ден на Великден се служила тържествена св. Литургия в храма в гр. Карея, след което се правило литийно шествие около Карея, в което вземали участие всички монаси. Монасите от метоха на манастира „Св. Дионисий“ обаче решили да не участват и заключили портите на св. обител, когато иконата минавала. Те обвинявали участващите в литийното шествие, че са чревоугодници и пияници и че самото шествие е незаконно. Св. Богородица не закъснява със Своето поучение към тях. Същата вечер се разразява голяма буря – ураганен вятър и градушка, които обаче засегнали единствено имотите на този метох, като похабили всичките им зеленчукови градини, лозята и всичките им плодове. След като съобщили това на Цариградския патриарх, той им наложил епитимия, а те разбрали и се разкаяли за своя грях и на следващата година, когато е имало литийно шествие, те отишли, и поискали и получили прошка.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил раздаде нафора и иконки на изпълнилите храма християни.

Източник: predanie.bg

Снимки: predanie.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...