Обявиха имената на агентите на Държавна сигурност от състава на Светия СинодМоже да харесате още...

29 Отговори

 1. Gloria каза:

  Разкритията са поднесени като подарък за именния ден на Негово Светейшество, когато ще се съберат всички митрополити. От сегашния Св. Синод не са сътрудници Патриарх Максим, Ловешки митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Доростолски митрополит Амвросий.

  Ясно е, че за да станеш епископ през комунистическия период е трябвало да подпишеш декларация за сътрудничество с ДС. Интересно е какъв е характера на донесенията. Има ли сътрудници без донесения? Ще излязат ли с общо обръщение към народа?

  За да им простя, трябва много бързо да се извинят на народа и да започнат дела на катехизиране на православните като обявят по всички медии, че ще има неделни беседи във всеки храм и манастир.

 2. Gloria каза:

  Прочетох в сайта на Комисията по досиетата характеристиките на сътрудничеството. Направи ми впечатление следното: собственоръчно подписани донесения имат Видински митрополит Дометиан, Врачански митрополит Калиник, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил, Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Другите имат документи от ръководилите ги офицери.

 3. Gloria каза:

  # Старозагорски митрополит Галактион (Картони – обр. 4 – 3 бр. и обр. 6; рег. дневник;)
  # Плевенски митрополит Игнатий (Документи от ръководили го щатни служители, рег. бланка, съдържащи се в дело Ф1, а.е. 5326; рег. дневник – 2 бр.; картони – обр. 1 – 2 бр., обр. 3 и обр. 4 – 2 бр.;)
  # Сливенски митрополит Йоаникий (Рег. дневник; картони – обр. 4 – 4 бр. и обр. 6 – 2 бр.; )
  # Великотърновски митрополит Григорий (Рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр. и обр. 6;)# На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф ( Разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители, документи от ръководили го щатни служители, рег. бланка, съдържащи се в лично дело IА-31321 и в дело Ф1, а.е. 5759; рег. дневник – 2 бр.; картони – обр. 1 – 2 бр., обр. 3, обр. 4 – 2 бр. и обр. 6)
  # Русенски митрополит Неофит (Документи от ръководил го щатен служител, рег. бланка, съдържащи се в лично дело IА-33284; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр. и обр. 6)

 4. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Gloria“]За да им простя, трябва много бързо да се извинят на народа и да започнат дела на катехизиране на православните като обявят по всички медии, че ще има неделни беседи във всеки храм и манастир.[/quote]
  Е, щом е толкова важно ТИ Глория да им простиш, няма начин да не се впечатлят! Тутакси ще ти поднесат извиненията си.
  И други се опитваха да обвържат досиетата с някакви изисквания като например -промяната на календара. Ти го обвързваш с катехизация. По принцип това не е лошо, но между двете няма връзка.
  Между другото изпитвам симпатия към ника ти. Така се казваше едно от кучетата ми, което много обичах. А след това една чалгарка присвои името на любимото ми куче, но така и не го смених…
  Това беше толкова отдавна.

 5. мунчо каза:

  Нищо изненадващо няма в този списък. Само не мога да повярвам, че Максим е станал патриарх по комунистическо време, без да е бил доносник. Досието му е унищожено.

 6. Т Георгиева каза:

  Ние не знаем обстоятелствата при които се е случило това. Всеки може да бъде изнудван за свои грехове, а също така, да бъде умишлено вкаран в грях за да бъде принуден да сътрудничи. Може да са били изнудвани, че с разкриването на някакви допуснати или измислини им грехове те ще дискредитират Църквата. Може да са ги обвинили в нещо без да имат вина и да не са могли да се защият. Като християни ние трябва да търсим причините, да се поставим на мястото на обвинените ни събратя в ония страшни времена. Сега е лесно да съдим.
  Лично аз имам достатъчно грехове за да се обременявам и с този. Бог ще ни съди и дано бъде милостив с нас.

 7. Velikden каза:

  милост братя, дори към враговете ни амин.

 8. мунчо каза:

  Някои от владиците агенти са изнудвани, защото са хомосексуалисти. Други са убедени сталинисти и даже не лъжат хората, че вярват в нещо. Трети са жалки като ум и визия, поради което са си предложили услугите да доносничат, за да направят кариера.

 9. мунчо каза:

  От тримата, които не са агенти, само Гавриил има шанс да стане патриарх, но той е много близък с Руската църква, което е в противоречие с официалната прозападна ориентация на България.

 10. Вяра Попова каза:

  Не трябва да ги съдим,нито да ги оправдаваме, не трябва да очакваме или изискваме да се извиняват публично. Нека не унижаваме и тях и себе си. Според мен кротко ,достойно но категорично да заявим,че очакваме от тях единствено възможното християнско поведение – да не ни разделят оставайки на постовете си и всеки според греховете си ,но далеч от нашите уши и очи,да моли Бог за прошка. Ще имат и нашите молитви!

 11. Иван Николов каза:

  Това НЕ Е и НЕ БИ МОГЛО да бъде Синод на Православна църква.То е отдеdqл на ДС!! Екип от щатни и нещатни агенти работили и продължаващи да работят В (Срещу) Църквата.Убедил съм се лично за 3-ма от списъка.Делата на останалите се знаят от медии и са същите.Да се приписва на такава общност „святост“ като се нарича „Свети Синод“ е гавра със светостта. Агентът с най-дълъг трудов стаж в ДС-четвърт век-Симеон Западно европейски заявил: „Изненадан съм,че имам досие.Служих на Господа,това е“ http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-18&article=396342 Ще се окаже,че всичките 11 са „Изненадани“ и са „жертви“,а не „хищници“-според митологичното разделение на агентите измислено от Г.Тодоров.В България няма здраво църковно тяло(народ) което само да изреже и изхвърли тумора от собствената си глава,както се случи преди години в ПЦА.Настоящият глава Йона е никому неизвестен монах,извън обкръжението на бившия,взет от манастира и поставен за предстоятел и справящ се отлично!

 12. Михаил Н каза:

  Честно казано, въобще не ми пука кой е бил агент. Много се палят от това. Един епископ не може да е нещо по-различно от паството си. Той е нещо като огледало. Ако на някой не му харесва отражението в огледалото, чупи ли го? Едва ли. Да са живи и здрави всичките ни епископи. Ще си ги почитам.

 13. Стефан Чурешки каза:

  Не искам да влизам в калта на досиетата и на оценките на комунизма. Само ще отбележа – смесването на религиозни с нерилигиозни политически светски неща се нарича византинизъм, според културологичната му обосновка от независимата българска историография до 1944г. вж. трудовете на проф. Петър Мутафчиев. Второ, за да раздаваш присъди и оценки трябва да си перфектен християнин и добър патриот, защото не може да обичаш Бога , когото не си видял, а да не обичаш брата си, когото си видял. Трето, с досиетата ще се лансират старостилците, които ще затрият всичко хубаво и добро за нацията, градено от епохата на преп. Паисий Хилендарски насам. Четвърто – новите хора по медиите, които следя не са на нивото на много от обявените за ченгета с кой ще сменим специалистите -с чуждия специализант, който не знае нищо за българите и битието им
  http://www.bg-history.info/5443/Za-geroizma-i–kulturata-v-Bulgariia-v-konotaciite-na-sviatotoobshtonarodno-bulgarsko-delo-ot-filosofiiata-na-istoriiata.html

 14. Антон Бояджиев каза:

  Ако не са се разкаяли ИСКРЕНО Бог ще ги съди.

 15. Панко Анчев каза:

  И какво като владиците са били агенти на ДС. Ние ли ще ги съдим, от нас ли ще искат прошка. Бог е Този, който съди всички ни. Ако сме истински християни и църковни люде, не бива да се занимаваме с „нещата от този свят“ и да пазим Светата Православна Църква.

 16. Глутео каза:

  Виждам, че след дългогодишния театър не може да се даде адекватна оценка. „Само да не осъждаме“, какво като сме политически зависими!?! Далеч съм от мисълта за осъждане, просто се опитвам да бъда реалист. Интересно ми е епископ Фотий има ли досие и дали има нещо общо с ДС? И къде са скрити досиетата на двама известни офицери от „Светия Синод“ ?
  Беззаконие, реформи и простащина, така определям случващото се и геройте от театрото.
  Срам, срам, срам и бой на негри в тъмна нощ.

 17. Fr Pavel каза:

  Во Введенском женском монастыре в Иванове, где я тогда служил, мы раздавали людям святую воду. Как обычно, длинная очередь продвигалась медленно, несмотря на наши усилия: каждый норовил наполнить с дюжину принесенных с собою бутылей, бутылок и бутылочек. То и дело вспыхивали перепалки по знакомому с большевицких времен сценарию:

  – Женщина, вы здесь не стояли!

  – Больше трех банок в одни руки не давать!

  – Да ты на себя-то посмотри!

  – Да ты сама-то!..

  – Простите, – сказал, – вы зачем, собственно, пришли?

  – Как зачем? За водичкой!..

  – И надо было такую очередь на морозе выстаивать? Набрали бы из-под крана.

  – То есть как??

  – А вот так. С подобной жизненной позицией для вас эффект будет ровно такой же. Таинство освящения воды, которое мы совершили, действительно – но для вас оно недейственно.

 18. Иванов Иван каза:

  Няма да стъпя повече в митрополитска черква! Да си служат там сами! Не ми трябва между мене и Бог да стоят такива продажници!

 19. В.Александров каза:

  Само да уточня – Византизъм се нарична понятието Църквата да влезе в държавата , а не държавата в Църквата.
  Има голяма разлика между двете…
  Бог да го прости проф.Мутафчиев, но не съм съгласен – знаем неговите …фобски възгледи по много въпроси, касаещи църквата.

 20. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Глутео“]
  срам и бой на негри в тъмна нощ.[/quote]
  Бог може да обърне злото в добро, а ние можем само да се поучим от злото. Това е наложително, за да не паднем напълно духом. Бог допусна СЕГА да попадна в ситуация подобна на тази в която са се намирали предполагам в ония тъмни времена обсъжданите от Вас лица. По тази причина проявявам разбиране, за разлика от оня, който не го е преживял и на когото е лесно да хвърля обвинения. Това може да се случи на всеки и по всяко време! Случи се и на мен, която съм в низините на живота и нямам никакви претенции и изисквания. Колко по-нормално е това да се е случило на тях!
  И ако върху мен, от която нищо не зависи – бе употребен такъв натиск и само това, че няма какво да губя и това, че винаги съм била зле и съм свикнала, и че няма кого да изложа и злепоставя освен себе си. Само това ми помогна да претърпя насилието и боя от „негри в тъмна нощ“ за които говориш. Молете се да не ви се случва.

 21. Т Георгиева каза:

  И понеже стана дума за това да търсим и в лошото нещо позитивно – ще се опитам да го илюстрирам нагледно. Ние видяхме, че извън този списък е Ловчански митрополит Гавриил. Освен своя закрилник св.Арахангел Гавраил, освен личната си духовна сила, той е имал подкрепата и на една свята жена. Тя, неговата духовна майка – схиигумения Мария Дохторова му е помогнала да устои на натиска. Когато човек има молитвата, закрилата и духовната подкрепа на свят човек – той устоява!
  За огромно мое съжаление аз не съм знаела, че толкова близо до нас е живяла тази свята жена. Може би съвсем друг щеше да бъде животът ми, ако тогава някой ми бе казал за нея! От книгата на митрополит Гавриил ние узнаваме за необикновенната и съдба, духовна сила и непоколебима вяра. Допускам възможността да съм оцеляла благодарение на молитвите и защото наистина намирам за чудо, това, че изобщо съм останала жива в ония черни времена. По молитвите и Бог да ни помилва и спаси.

 22. Тодор каза:

  Струва ми се, че най-доброто, което биха могли да направят за БПЦ е да се оттеглят. Дори да приемем, че някои от тях не са вършили истинска агентурна работа и не са пакостили на вярващите, пак съмнения винаги ще има и ще служат за съблазън…
  За мен лично за покаяние пред хората е вече твърде късно – ако го бяха направили преди „да опре ножа до кокала“, може би, но сега вече не…
  Покаянието им пред Бога си е личен въпрос – всеки си знае какво точно е извършил и си решава за себе си.

  Може би е редно да добавя и че не съм православен. Може би трябваше си мълча, но въпроса ме вълнува и реших да изкажа мнението си…

 23. Иван Николов каза:

  При установяването на контакт с агент Христов /дядо Симеон/ в САЩ паролата била:
  ”Апостол Матей е казал – Пазете се от лъжливи пророци”
  А отговорът е бил: „Те идват при вас в овча кожа, но са вълци грабители”. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396419

  Господи,Господи…със Светото Ти Евангелие и Апостолите,които Ти избра, ли намериха да се погаврят родните синодални из…. ?!!

 24. Иван Николов каза:

  Наглите – 2
  Симеон(агент Христов,Торис)
  Досието му е 27 тома!!!.. пише писмо до шефовете си в ДС: „Мой пръв дълг ще е изпълнение на партийните поръчения…
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396415
  Изненадан,че има досие?! Заявява: „Служих на Бога,това е” http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-18&article=396342
  Йоаникий (агент Кирилиевич) „Направил съм всичко за тази епархия, никого не съм предал“http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396416
  Дометиан (агент Добрев) „От нищо не се притеснявам, съвестта ми е чиста“ http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396418
  Калиник (агент Рилски,Велко) „За никого не съм донасял нещо лошо „ Станал агент по собствено желание – „Всяка власт е от Бога. Ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа“ http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396417

 25. Петър Димов каза:

  Прочетете едно по-различно мнение по въпроса:

  http://www.iskoni.com/besedi_statii_dosieta.html

  автор: Георги Тодоров

 26. Лошо каза:

  Ще си отидат тези, ще дойдат други и всичките са с досиета и пагони. Лошо нема! Пагон и пищов, айде сега! И какво пък толкова? Лошото е когато убиваш, а днес убиийството е абстрактно понятие и може да се извърши по много начини, дори и с мълчаливо съгласие. Ако сме истински, ще се молим за истински живот, ако рекъл Бог!

 27. Цветомир Андреев каза:

  в. „Стандарт“ е най-жълтия, откровенно масонски вестник за платена антихристка пропаганда. В него на най-святите християнски празници задължително поместват най-гнусната статия, която може да се измисли (такива каквито не искам и да разкажа даже)… така че бих бил с едно на ум да чета каквото и да е за Църквата (а и не само) от там.

 28. Т Георгиева каза:

  [quote name=“ТодорК“]Струва ми се, че най-доброто, което биха могли да направят за БПЦ е да се оттеглят.
  Най-добро за кого? За теб?
  Като не си православен не решавай съдбата на Църквата ни. Злорадствай, пиши от чуждо име, крий се зад гърба на други, това – можеш. Но Бог ще реши всичко накрая, а ти давай препоръки на собствената си деноминация, демонизация или каквото тав решиш…

 29. Иван Николов каза:

  [quote name=“mirko“]в. „Стандарт“ е най-жълтия, откровенно масонски вестник за платена антихристка пропаганда.[/quote]

  Mirko,кой води „антихристката пропаганда“(според теб) в този „масонски“(пак според теб) вестник? Доцент Дилян Николчев от Богословския ли..???!! „11-те владици предадоха Христос“ – доц.Д.Николчев http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396422
  И като не вярваш на един вестник,чети друг : http://www.monitor.bg/article?id=322955
  А най-добре гледай „Вяра и общество“ от 21 Януари.Там ще чуеш с ушите си и видиш с очите си интервютата с Калиник и Дометиан и ще се увериш как думите им са предадени буквално 1 към 1 от вестника,дано поне тогава повярваш на собствените си органи за възприятие,но аз си мисля,че проблема ти не е в медиите,а в истината оповестена от тях, която на теб явно не ти изнася.. и затова медиите са ти „жълти“!