Опасност от срутване грози най-стария храм в ЛудогориетоИзточник: bTV

200-годишна църква в разградското село Пороище може да се срути, ако не се вземат спешни мерки за реставрацията й. При наводнението подът бе залят с един метър вода, а иконостасът беше унищожен.

Църквата "Св. Атанасий" е най-старият и единственият вкопан в земята храм в Лудогорието.

От строената през XVIII век църква днес са запазени в оригиналния си вид кованите порти, резбованият таван и каменните плочи под северния нартекс.

В село Пороище е имало четири църкви.
Оцеляла е само "Св. Атанасий". Тя е от т.нар "арбанашки тип” – направена е от ломен камък, разказват историците. Времето и влагата са оставили следи по стените и иконите. Почти всичко е унищожено и от миналогодишните наводнения.

Собственик на "Св. Атанасий" е Църквата, но тя не би могла да отдели нужните за ремонт средства. Необходима е помощ от държавата, за да се запази най-стария храм в региона. Само на километър от него е аязмото "Св. Марина", което е предпоставка за развитие на културен и екотуризъм в атрактивното селище.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...