Определени са двамата кандидати за Доростолски митрополитНа 17 януари т. г. в Силистра бе проведен епархийски избирателен събор, който бе свикан от Русенския митрополит Неофит, наместник на митрополитския престол. Следвайки Устава на БПЦ, съборът определи двама кандидати за митрополит на овдовялата след смъртта на митрополит Иларион Доростолска епархия.

В избора участваха 18 епархийски избиратели – 9 представители на клира и 9 миряни, делегирани от трите духовни околии – Силистренска, Дуловска и Тервелска.

Общо 11 бяха епископите-кандидати за Доростолски митрополит. След проведеното тайно гласуване и преброяването на гласовете, бяха оповестени двамата епископи, събрали най-много гласове. Това са Левкийският епископ Павел и Браницкият епископ Амвросий.

На 24 януари Светият Синод трябва да избере един от двамата кандидати за Доростолски митрополит с обикновено мнозинство на членовете си.

По информация на bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...