На 10 март 1943 г. се дава началото на процеса за спасяването на българските евреи. Тогава Пловдивският митрополит Кирил, който впоследствие става Български патриарх, и Екзарх Стефан I Български предотвратяват депортирането на стотици евреи от Пловдив към нацистките концлагери. До края на май 1943 г., благодарение на обединението на политици, духовници, общественици и граждани, България спасява близо 50 хиляди свои жители от еврейски произход.

„Това, което се е случило преди 79 години е уникално, защото хора от различни прослойки, с различни политически убеждения, се обединяват в името на една благородна кауза. Еврейската общност винаги ще помни този безпрецедентен акт на доброта и ще бъде благодарна на България. Отношението към българите и българските евреи в Израел е положително и с уважение“, сподели пред Радио Варна председателят на Регионалната организация на евреите „Шалом“ във Варна Олег Калдерон.

Според Каледрон, човечеството не си е взело поука от ужасните събития през Втората световна война, с оглед и на сегашната военна обстановка в Украйна.

„За съжаление, алчността и жаждата за власт вземат връх над рационалното мислене у човека и в днешно време“, коментира Калдерон и определи това като кошмар за човечеството.

Освен с традиционното поднасяне на цветя от еврейската общност във Варна пред Паметника на благодарността в градинката до общината, днешната дата ще бъде отбелязана и с онлайн дискусия с ученици от Кубрат.

По-рано днес на Паметника на спасението в София бяха поднесени венци и цветя. Жители на Бургас ще се съберат в зона „Толерантност” пред общината и в знак на солидарност ще образуват жива верига, хванати за ръце.

Президентът и парламентът също почетоха 79 години от спасяването на българските евреи, съобщава интернет порталът dir.bg.

Депутатите запазиха минута мълчание и станаха на крака в почит към жертвите на Холокоста.

„Спасението на българските евреи през Втората световна война е резултат на нравствения капитал на цели поколения“, заяви президентът Румен Радев в посланието си за паметната дата.

По думите му по традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха.

„През 1943 година българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – Православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи“, допълва Румен Радев.

Държавният глава добавя, че отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не са позволили депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. „Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот“, заявява Румен Радев.

„През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война“, подчертава Румен Радев.

Според него историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва.

„За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна“, завършва президентът.

Снимка: dir.bg

„С гордост си припомняме, че преди 79 години българският народ извършва подвиг и спасява своите съграждани евреи от лагерите на смъртта“, заяви в слово от парламентарната трибуна и председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Никола Минчев отбеляза, че недопускането 50 хиляди евреи да отпътуват към концлагерите е безпрецедентен акт в онези дни на терор и мракобесие. Във времена на война, омраза и жестокост българите се противопоставят на политиката на геноцид и доказват, че демокрацията, толерантността, човеколюбието и равноправието са ценности, които се изповядват независимо от времето и силните на деня, посочи той.

„Днес имаме основание да изтъкнем и приноса на народните представители от 25-ото Народно събрание, подписали писмото, инициирано от подпредседателя на парламента Димитър Пешев, с което се противопоставят на депортирането на българските евреи. Направеното от тях е част от усилията на Българската православна църква, на видни личности, интелектуалци, дипломати, на всички слоеве на българското общество“, отбеляза Никола Минчев.

В същото време трябва да почетем паметта на 11 хиляди евреи от Северна Гърция и части от бивша Югославия, тогава под фактическа германска власт, които не са били спасени. Тяхната съдба е рана, която не е зараснала, посочи той.