Отвъд границите: съвместна българо-румънска изложбаНа 19 октомври 2009 г. специалност „Църковни изкуства” при Богословския факултет на ВТУ, съвместно с колегите си от едноименната специалност при Богословския факултет на Букурещкия университет откриха първата съвместна изложба на своите възпитаници в залите на Художествената галерия на ул. „Рафаил Михайлов” във Велико Търново.

Експозицията обхваща творби от областта на иконописта, дърворезбата, мозайката, стенописта, графичните техники, енкаустиката и др.

Превърнала се в традиционна за студентите, изложбата тази година придоби уникален характер. За няколко седмици залите на градската художествена галерия се превръщат в сакрално пространство, в което пред посетителите се откриват изпълнени с вдъхновение и вещина творби на студенти от България и Румъния. Изключително разнообразни по стил и тематика, те представят стремежа на младите си автори към все по-дълбоко вникване в символиката и изразителността на произведенията на християнското изкуство.

Съвместната експозиция е резултат от все по-тесните и плодотворни връзки между двете специалности и ще бъде представена през месец ноември в Румъния.

Мозайка: Св. братя Кирил и Методий – Женя Бойчева, ІV курс, България

Домашен иконостас: св. Богородица, св. Харалампий и св. Николай – Маргарита Денчева, ІV курс, България

Кръщение Христово: икона – Георге Опрео, ІІ курс, Румъния

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...