Отец Боян Саръев: Има вероятност родопските българи да бъдат потурчениМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Прави впечетление, че българското общество е винаги в депресия, а не само сега, както казва отец Боян. То, май в това е и Божието чудото на българската земя, че въпреки българите, съществува.

 2. taisia04 каза:

  Знаете ли много ми е интересно какво се е говорило на тази конференция. Занимавам се с вероучение от самото му въвеждане през 1997/98 година. Бях един от първите учители. Тогава също нямаше пари за учебници и заплати, но аз и моите колеги обикаляха от село на село. Малцина останахме богослови в училище. Сега вероучение се преподава от начални учители изкарали 3 месечен курс в Богословския факултет. Които не са наясно с много неща. Нямам нищо против колегите, напротив уважавам ги изключително много, но богословите – хората които 5 години учат това остават вън от училище. Преди 15 години се водеха също такива конференции и нищо не се промени. Не става с приказки. ТОЛКОВА ЛИ ЗА 15 ГОДИНИ НЕ СЕ НАМЕРИХА УМНИ, КАДЪРНИ И ОБЕДЕНИНЕ ОТ ВОЛЯТА ЗА ИСТИНСКО ВЕРОУЧЕНИЕ – та да създадат една концепция. И друго искам да кажа- НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАЛАГА ИЗУЧАВАНЕТО НА ВЕРОУЧЕНИЕ. ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА РЕЛИГИОЗНО ОБРАЗОВАНИЕ. ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ВСИЧКИ РЕЛИГИИ – ЗА ДОБРОТО, НА КОЕТО УЧАТ ВСИЧКИ. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ЗА ДЕЦАТА СИ, ЧЕ СТАНАТ будисти или иеховисти. БОГ Е ТОЗИ , КОЙТО ИЗБИРА. Аз имам съученичка израсла в изключително атеистично семейство, а сега е монахиня.
  БОГ ДА ПОМАГА!

 3. Al Rashid каза:

  Отец Саръев май не е разбрал основните неща на Християнството – то не е партия, и не може да се действа с партийни принципи и в Църквата, няма вече комсомолчета и пионерчета – който ходи редовно на църква и на вероучение става добро хриситянче…Пък и няма българо-мохамеданите да ги покръстваме на сила, с какво тогава се различаваме от султан Мехмед IV?

 4. a_di каза:

  За сетен път съм впечатлена от о. Боян Саръев. Някои хора не го харесват, но това си е тяхно право. Това обикновено са или хора които нямат представа каква е ситуацията в Родопите, или са мюсюлмани.
  Правете подписки, говорете с хора, правете, каквото можете, само не спирайте да настоявате за това, о. Боян.
  Между другото, деца, които се „запознават“ с различни религии, се объркват и стават атеисти…