Откриха църква от V век в гората край село Свежен



Раннохристиянска църква беше открита в гората край брезовското село Свежен. При обход горските служители виждат следи от иманярски набези. Археолозите, които идват на място, констатират, че църквата е от началото на V век след Христа.

Църквата се намира навътре в гората край Свежен, скрита от погледите на хората, но не и на иманярите. Открита е съвсем случайно от лесничей, който маркирал дървета. С него бил и Димитър Копаранов.

„Отгоре слизаме и той отдалеч видя, защото ние знаем, че местността тук е могила, обаче отгоре като видя разкопките и вика – тук става нещо. Тук спряхме и установихме, че иманярите са разкопали доста работи“, разказва Копаранов.

Веднага подали сигнал в кметството, а кметът извикал археолози. На място пристига с екип археологът от Националния исторически музей  Мартин Христов, който проучва района на Свежен от няколко години.

„Дойдохме, видяхме на място, че става въпрос за една сравнително ранна църква, вероятно от началото на V век след Христа“, споделя археологът.

Предстои откриването на  останалите шест църкви. Затова общината ще търси финансиране първо за проучване и съхранение на открития вече обект, а след това за откриване на останалите шест.

Църквата е с неголеми размери.

„Вътрешната дължина е 11 м, ширина 6 м, изградена е от ломени камъни с калова спойка. Ясно е видима абсидата, иманярите са извадили в резултат на тяхната дейност и много от покривните керемиди и част от подовите тухли, което означава, че са пробили и пода на самата църква“, обяснява Христов.

По данни на свещеник от Свежен от 30-те години на миналия век в района е имало седем църкви, които най-вероятно  са от V век. Предстои откриването на  останалите шест църкви. Затова общината ще търси финансиране първо за проучване и съхранение на открития вече обект, а след това за откриване на останалите шест.

„Това проучване  е много важно, защото то ще даде ценна  информация за богатия духовен и културен живот в Свежен в толкова ранен етап“, подчертава кметът на средногорската община Христо Енков.

Източник: БНТ; в-к Марица

Снимки: в-к Марица

 

.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...