Панихиди в памет на цар Борис ІІІ ще бъдат отслужени утреМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. strat62 каза:

  Било ли е (***практически***) православно въпросното лице?

 2. strat62 каза:

  Също така до колкото знам над царя в Православната Църква се извърша миропомазание (иначе той си остава просто един управник). При Борис Кобурготски това също отсъства.

 3. journalista каза:

  Негово Величество цар Борис е бил кръстен в православната вяра на 2 годишна възраст,с което става дипломатически скандал между Княжество България и някои от Великите сили.Папата дори отлъчва княз Фердинанд от католическата църква.Жена му,княгиня Мария-Луиза преживява много тежко тази постъпка на княза.Иначе първоначално малкият Борис е бил кръстен в католишката вяра,но почти всички жители на България се изказват и реагират остро,което принуждава княз Фердинанд да промени даденото обещание на папа Пий,че всички негови деца ще бъдат католици.Голяма роля за това решение играе и Стефан Стамболов.

 4. strat62 каза:

  Какво величество? Борис НЕ МОЖЕ и НЕ Е цар в църковния смисъл на думата, просто защото никога не е бил миропомазан, драги. Да си го виждал някъде с корона??? Ха да видим една негова снимка от тоя род? Така няма да намериш. Що се отнася до „православието“ му. Православие на хартия с цел димпломация!! Къде се жени първо Борис? В България или в католическа църква зад граница? Крайно време е да се направи един сериозен анализ на този въпрос от ЦЪРКОВНА гледна точка.
  Ето един опит в тази посока:
  http://www.pravoslavieto.com/history/20/obezglavenata_monarhija.htm

  Пък после ми говорете за „величаства“ и кобурзи. Баста!

 5. journalista каза:

  Жени се първо в Асизи,но след това следва църковна служба в София,в катедрелния храм „Св. Александър Невски“.Службата е водена от митрополит Стефан.Поне аз никъде не съм срещал данни,кръщението да е само на книга.След тозе акт на лице е международен скандал и княжество България изпада почти в немилост пред великите сили.

 6. strat62 каза:

  Въпросите които ти поставих остават.
  1) Защо Борис се жени за *католичка* в католическа Италия (православен християнин въобще няма право да се моли с инославни, а пък за женитби и тайнства въобще и дума не може да става) След което митр. Стефан се налага да *измисля* някакво брачно последование, защото Борис *вече* практически е бил женен.

  2) Миропомазан ли е Борис Кобурготски за да множе да го наречем цар? Отговорът е – НЕ Е!.

  3) Прочете ли статията която ти пратих. Там има откъси от исторически документи и писма, които са СКАНДАНДАЛНИ.

 7. journalista каза:

  В статията има една неверно подадена информация – за духовен наставник на престолонаследника е назначен Русенския митрополит Василий.Никъде освен в статията на Георги Тодоров не се среща подобно твърдение,че възпитанието му ще бъде изцяло пропито с католически дух.
  Фердинанд не се жени за българка,защото според Търновската конституция това е недопустимо.Въпреки желанието на княза,той е разубеден от нашите политици,че дори и народът няма да одобри подобна стъпка.
  В политическо отношение православните връзки с други подобни държави не важат и нямат значение.Втората Обединителна война,наречена от комунистите „Междусъюзническа“ е своего рода защитаване на придобитите в предната война наши територии и опит за запазване на тези земи от грабителите.
  Не на последно място – единствено България може да има цар.Николай ll е бил император.Никъде не се споменава за Царство Русия,а за Руска Империя.Следователно и този довод отпада.
  Статията прокрадва идея за защитата на комунистите,затова че свалят схизмата.Но цялата идея е за това,те по този начин да държат Църквата под контрол.

 8. journalista каза:

  Има и друго,относно сватбата на цар Борис – защо се твърди,че митрополит Стефан измисля брачно последование?След края на тази церемония,уж измислена,Ватикана отправя остро писмо до папския нунций,монсеньор Анджело Ронкалли…? в която остро осъжда втората церемония.

 9. strat62 каза:

  Чакай, чакай малко сега. Отидохме пак във спорове от рода, комунисти, комунистическо бла бла дрън дрън. Брат, не се излагай така с подобни клишета. Това беше типично за много лумпени от зората на демокрацията. На всичко се слага етик „комунист“ и с това дискусията завършва.
  1) На въпрос 1 все още не си отговорил. Това е ПРОТИВОКАНОНИЧНО.

  2) Въпрос 2 е все още неотговорен. От тук всички останали дискусии всъщност се решават.

  3) Това за възпитанието се базира на писмо на Фердинанд. А кой митрополит е бил определен за духовен наставник няма никакво практическо значение.

  Подчертавам още веднъж. Въпросът не е до сега изследван обстойно от Църковна гледна точка. До сега всичко е било на базата на комунист, ляв, десен……нас това НЕ ни интересува и това е ирелевантно за поставения въпрос.

  Георги Тодоров цитира исторически ДОКУМЕНТИ.

  Цар Николай II Е бил цар за разлика от Фердинанд и Борис. И тук този въпрос всъщност въобще не стои, нека се фокусираме върху Борис.

  „Статията прокрадва идея за защитата на комунистите,затова че свалят схизмата.Но цялата идея е за това,те по този начин да държат Църквата под контрол.“

  -> значи свалянето на схизмата беше лошо? Защото комунстите са подкрепили нещо това вече автоматично го прави лошо? Брат, виж какво писах по горе за тоя начин на мислене.

 10. journalista каза:

  „значи свалянето на схизмата беше лошо?“

  Никой не твърди,че е било лошо.Но въобще целия сценарий е за възвеличение на комунистите.Видите ли,царят не успя,ние успяхме.Друго в подкрепа на това мое твърдение – един от назначените през 1935 година за преговарящ,архимандрит д-р Ириней Попконстантинов е затрит от „народната власт“ и мястото му се заема от друг,послушен на властта.
  Отвори Часослова,издаден през 1925 и 1942,Парамийника и други богослужебни книги и виж какво пише за цар Борис…
  Спорът наистина изби в друга посока,за което моля да ме извиниш.Но този въпрос поражда автоматически и другите,които засегнах.
  От твоя гледна точка си прав,аз от своята – също.Спорът става веке безмислен.

 11. journalista каза:

  Бъди жив и здрав и пребъдвай в Богоугоден живот!

 12. strat62 каза:

  „Никой не твърди,че е било лошо.Но въобще целия сценарий е за възвеличение на комунистите.“
  Кой сценарий бе човек. Какви комунисти. Кой сериозен въцърковен чеовек, го интересуват някакви си комунисти. Абе стига вече с тия глупости.
  Още нещо. Тук няма моя и твоя гледна точка. Въпросът е. Правилно ли е от канонична гледна точка да се поменава Борис като цар български на св. Литургия. О правителсвующих, се молим. Това е ясно. Обаче цар е нещо съвсем различно.

 13. strat62 каза:

  Да, и аз ти желая същото, брат. И честит празник (днес е успение ст.ст., споко не съм старостилец. 😉 )

 14. encho каза:

  Цар Борис ІІІ е кръстен в православната вяра и негов кръстник е руският император Николай ІІ ! И стига само с обвиненията към комунистите – ставате чак смешни с параноите си! 😉