Папата приема българска делегация в Рим



Източник: Актуално

Папа Бенедикт ХVІ e разговарял 15 минути на четири очи с премиера Станишев, по време на визитата на българската делегация в Рим по повод честването на Деня на славянската писменост и култура, 24 май. Папата е проявил интерес към работата на тройната коалиция в България, като пример за преодоляване на различията в името на по-високи интереси.

Сергей Станишев е помолил папата да продължи подкрепя българия в усилията за освобождаване на медицинските ни сестри в Либия. Той е благодарил на главата на Римокатолическата църква и за твърдата му подкрепа за членството на България в ЕС.

„Винаги ще ви подкрепям, не само защото България се намира във възлов регион, но и защото с членството си в евросъюза страната ви ще допринесе много за културното разнообразие в Европа”, отвърнал Бенедикт ХVІ.

Веднага след разговора с премиера Станишев, папата е приел част от българската делегация – Старозагорския митрополит Галактион, ректора на СУ „Св Кл. Охридски", проф. Боян Биолчев, поета Любомир Левчев, цигуларя Минчо Минчев, журналистката Елена Йончева.

От името на Българската православна църква, митрополит Галактион е подарил на папата икона на Свети Игнатий; а министър-председателят е подарил медно копие от плащеница от ХVІІ век, „Успение на Св. Иван Рилски", от Рилския манастир.

Премиерът Сергей Станишев се е срещнал още с държавния секретар на Ватикана, кардинал Анджело Судано и се е поклонил на гроба на папа Йоан-Павел Втори в криптата на базиликата „Свети Петър".

повече в: медиен архив (за регистрирани потребители)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...