Патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до краля на Белгия



Patriarh NeofitВъв връзка с кървавите атентати в Брюксел Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати до Негово Величество Филип, краля на Белгия, съболезнователно писмо, в което се казва:

„ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Благовещение, когато до Пресвета Богородица и целия човешки род достига вестта за Раждането на Спасителя, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 22 март в Брюксел, отнели живота на 34 души и ранили стотици невинни граждани. Акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога – живота, срещу мира, доверието и любовта в душите на хората.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели в този тежък момент белгийския народ. От свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите. Молим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3), да дарува сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието и страха!

Господ ни е заръчал: „Не въздавайте никому зло за зло, а залягайте за това, що е добро пред всички човеци. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци. Не отмъщавайте за себе си, възлюбени, а дайте място на Божия гняв. Защото писано е: „отмъщението е Мое. Аз ще отплатя, казва Господ“ (Рим. 12:17-19). Господ ни е оставил Своя мир, като ни е казал: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27), и ние, Неговите последователи, винаги ще бъдем миротворци, ще се стараем, доколкото зависи от нас, да живеем в мир с всички, да се укрепяваме във вярата, надеждата и любовта Христова и така да устояваме на злото в света.

Бог на мира и любовта да изпълни по Своята благодат сърцата ни с добра воля и братолюбие към хората около нас и ни научи да живеем в мир и разбирателство помежду ни!

†НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

23.03.2016 г.

София“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...