Патриарх Неофит на Богоявление: „Събрани за обща молитва, отново чувстваме силата на нашето единство“

Слез празничната св. Литургия за Богоявление в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, оглавена от Мелнишкия епископ Герасим, Негово Светейшество патриарх Неофит извърши Великия водосвет. По традиция патриархът освети и бойните знамена на Българската армия пред паметника на Незнайния войн.

Ето какво каза Негово Светейшество в празничното си слово, произнесено пред официалните лица и събралото се множество:

„В деня, определен от светата Православна Църква за богослужебната прослава на Христовото Кръщение от Господния Предтеча и Кръстител Йоан и на откриващата се в това дивно събитие тайна на Божията троичност, традицията повелява извършването и на Великия Богоявленски водосвет заедно с освещаване бойните знамена на славната ни и победоносна армия.

В този пресвеъл ден, когато всички ние, духовенство и миряни, държавници и войнство, сме събрани заедно за обща молитва към Всеподателя, отново чувстваме силата на нашето единство и единомислие.

Измолвайки Божията благодатна помощ и закрила над нашето войнство и целия ни народ, прекланяме глави и се молим за вечното спасение в Господа на всички знайни и незнайни герои на родната ни армия, полагали, полагащи и днес живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазването на българската Държавност. Прекланяме се пред подвизите им и като се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример на героизъм и жертвена любов полагаме своите усилия стореното от тях да не остава напразно, но делото им да пребъде във вековете, та нашата обща родина майка България да продьлжава и през третото хилядолетие уверено по пътя на своя държавен, културен и обществен възход, духовно подпомагана и от светата ни Православна църква, която винаги е била вярна духовна опора и кърмилница на дарувания й от Бога народ.

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!“

 

Снимка: Цветан Томчев, trud.bg

 

Източник: Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП

 

Коментари

коментара

Близки теми: