Победителите в конкурса „Пътят на словото“



 

В понеделник, 4 февруари, в Столична библиотека бяха съобщени победителите в Конкурса "Пътят на словото" организиран от Фондация "Покров Богородичен" и портала "Православиe БГ".

Жури в състав: отец Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София", Горан Благоев, автор и водещ на предаването "Вяра и общество" по Канал 1 на БНТ и Димитър Коруджиев, писател, присъди първа награда в категория "Есеистика" на Светослав Ангелов за материала "Гранични линии". Любослава Русева от в. "Гласове" получи приза за публицистика за статията си "Пирати в Църквата".

Публиката определи за победител в категория "Есеистика" Дария Захариева и есето й "Сиво ли е Православието". Анализът на Петър Граматиков "Парите от американския сладолед", публикуван в списание "Финанси" получи най-много гласове в категория "Публицистика".

Крайните резултати от конкурса изглеждат така:

Награда на журито – есеистика

1 награда: Гранични линии, Светослав Ангелов

2 награда: Време за милост, Андрей Романов

3 награда: Сиво ли е Православието, Дария Захариева

Награда на журито – публицистика

1 награда: Пирати в Църквата, Любослава Русева

2 награда: Българският Холокост, Петър Марчев

3 награда: Зад стените на манастира, Стефан Чурешки

Награда на публиката – есеистика

1 награда: Сиво ли е Православието, Дария Захариева

2 награда: Право на честност, Пламен Сивов

3 награда: Суровият празник, Андрей Романов

Награда на публиката – публицистика

1 награда: Парите от американския сладолед, Петър Граматиков

2 награда: Къде ни водите?, Пламен Сивов

3 награда: Свободата на вероизповедание и БПЦ, Костадин Нушев

Преди обявяването на победителите се проведе дискусия на тема "Православието в българското медийно пространство – актуални проблеми и решения". Свои виждания по темата споделиха преподавателите от Богословския факултет Андриан Александров и Константин Нушев. Професор Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповеданията, направи обстоен преглед на присъствието на Православието в медиите, както и на православните медии в България. Журналистическата гледна точка представиха Ана-Мария Кръстева, водещ на предаването "Благовестие" по програма "Христо Ботев" на БНР и Явор Дачков – журналист.

Мненията, които се изказаха, бяха обединени около идеята, че липсата на канали и на желание за комуникация от страна на Църквата е една от основните причини православната тематика да е толкова слабо застъпена в медийното пространство. Организаторите обещаха да превърнат конкурса в ежегоден и да предложат и други инициативи, които да насочат вниманието на журналистите към църковната тематика.

Снимки от събитието:

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...