Подкрепа за новостроящия се храм „Св. Пимен Зографски“ в район Изгрев



Район „Изгрев” е единственият в София, който няма православна църква. Вярващите хора от този район чакат вече 30 години построяването на действащ храм.

Налага се да посещават храмове в други райони – неудобство е не само това, че трябва да пътуват на големи разстояния, но и няма възможност да се създаде общност от единомишленици. Няма енория и така се губят естествените връзки в обществото.

След изграждането на храма енориашите ще имат място за молитва и честване на своите празници. Ще има и енорийския център, който ще бъде място за духовна просвета.

Правени са няколко опита за сформиране на екип и набиране на средства, но безуспешни. През 2015 г. е създадена инициативна група, която установява връзка със Софийска света митрополия и излъчва Църковно настоятелство от седем човека. Назначението е направено лично от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Настоятелството успява да придобие като дарение парцел за строеж на храма. Оформя идея за храма, намира проектантски екип, който дарява проекта. Събира необходимите документи и получава разрешение за строеж.

На 28.09.2020 г. строежът започва. Досега е построен сутеренът и са вдигнати вертикалите на наоса.

Кампанията по набиране на средства стартира още през септември 2020 година. За около пет месеца са събрани около 230 000 лева. С тях е започнат грубият строеж на храма, построено е сутеренното ниво, сега се разплащат етапите по строителство.

Дотук са събрани 3 815 лв. За успешното завършване на храм „Св. Пимен Зографски“ са необходими още средства.

Всеки, който има желание и възможност да помогне за това богоугодно дело, може да направи дарение ТУК.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...