Поздравителни адреси от предстоятелите на Поместните православни църкви по повод избора и интронизацията на Българския патриарх ДаниилПо повод избора и интронизацията на новия предстоятел на Бългаската православна църква – Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, предстоятелите на Поместните православни църкви отправиха своите пожелания и поздравителни адреси.

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей лично отправи своето послание към новоизбрания патриарх Даниил, което може да прочетете ТУК>>>.

Негово Светейшество Румънски патриарх Даниил, чието послание бе изпратено чрез Негово Високопреосвещенство митрополит Нифон, архиепископ на Търговище, можете да прочетете ТУК>>>.

Негово Светейшество Антиохийски патриарх Йоан X

С голяма радост приехме новината за избора Ви за митрополит Софийски и патриарх БЪлгарски. Поздравяваме Ваше Блаженство, като молим Всемогъщия Бог да Ви даде всички Свои небесни благословения, за да служите на Църквата, изкупена чрез Божествената Му кръв.

Негово Светейшество Руски патриарх Кирил

Ваше Светейшество, възлюбени събрате и съслужителю при Божия престол!

От името на йерарсите, духовенството, монашеството и цялата пълнота на Руската православна църква и лично от свое име, сърдечно Ви поздравявам с избирането и интронизацията Ви на Българския патриаршески престол. Угодно бе на Светия Дух и на достопочитаемите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор (Деян. 15:28) да Ви призоват към високото и отговорно първосветителско служение, поверявайки Ви съдбините на Българското православие.

В лицето на Ваше Светейшество Църквата на преподобния св. Йоан Рилски и светителя св. Евтимий Търновски придоби своя нов Предстоятел – достоен приемник на приснопаметните български патриарси Кирил, Максим и Неофит, направили много за съхранението на отеческите духовни традиции и за утвърждаването на своето паство в светата православна вяра. Днес Руската православна църква искрено се радва заедно със своята възлюбена Църква-сестра, начело на която застана богомъдър йерарх, известен със своето благочестие, твърда привързаност към свещения каноничен ред и готовност за жертвен труд в името на укрепването на църковното единство.

Израстването в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2 Петр. 3:18) в продължение на повече от хиляда години е била главната цел на нашите Църкви и наставляваните духовно от тях братски народи, които са сънаследници на славянската духовна традиция, възхождаща към делото на светите равноапостолни Кирил и Методий. В благодарната молитвена памет на чедата на Руската православна църква са запечатани и изключителната роля на българските мисионери в християнското просвещение на Киевска Рус, и духоносният образ на светителя св. Киприан – великия син на България, станал митрополит Московски и на цялата Русия.

С благоговение почитаме и светителя св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, олицетворяващ нашето единство. Грижовно пазим паметта за руските воини, дали живота си за освобождението на нашите български братя от лютото петвековно робство.

Вярваме, че Ваше Светейшество ще впише и нови светли страници в славната многовековна история на отношенията между нашите Църкви. В този знаменателен ден молитвено Ви пожелавам крепко здраве, неоскъдяваща радост в Господа и Неговата всесилна помощ за дълги години благословено Патриаршество, наситено с плодотворни подвизи, а на богохранимото паство на Българската православна църква – благоденствие и мир.

Негово Светейшество Сръбски патриарх Порфирий

В писмото Негово Светейшество патриарх Порфирий пише:

„Ваше Светейшество, наш скъпи брате и съслужителю в Христа,

От името на Архиерейския събор на Сръбската православна църква и лично от наше име Ви изпращаме нашите сърдечни поздравления по повод избора и възкачването Ви на Пресветия престол на българските патриарси. Пълнотата на цялата Христова Църква, Неговото Тяло, днес се радва заедно с клира и верния народ на нашата сестринска Българска православна църква, признавайки благословението на Светия Дух и съдействието на отците от Архиерейския синод, които припознаха в образа на Ваше Светейшество достоен приемник на своите благочестиви предстоятели, като Ви избраха за нов глава на Българската патриаршия. Ваше Светейшество, Божията воля е всички народи по света да познаят Този, Който е истинският Път, Истина и Живот (Йоан. 14, 6) и чрез Него да познаят истината (1 Тим. 2, 4). Вярвайки в тези думи, ние се надяваме, че носейки Христовото бреме и кроткото иго (Мат. 11, 30) като ръководители, с общи усилия, тихо и без колебание ще проповядваме Истината, свидетелствайки Христовото Евангелие и вярата в едната, свята, съборна и апостолска Църква, особено днес, когато се подлагат на изпитания евангелските ценностни системи. Молим се на нашия Господ Иисус Христос да Ви даде изобилието на Своята благодат, пастирска мъдрост и духовна сила в новото послушание, за което Светият Дух Ви е призовал.

Негово Блаженство митрополит Варшавски и на цяла Полша Сава

От името на Полската православна църква, в духа на братската любов в Христа, сърдечно Ви преведствам с избирането и интронизацията Ви на престола на Българските патриарси. Молитвено Ви желаем изобилна благодат от Господ, подкрепяща вашето първосветителско служение на Българската църква и единството на светото Православие.

Негово Блаженство Архиепископа на Прешов, митрополит на Чешките земи и Словакия Ростислав

Ваше Светейшество,

Възлюблени в Господа събрат и съслужител! Молитвено Ви поздравявам с избирането Ви на Първосветителския Престол на Българската православна църква! Низволението на Светия Дух, проявено чрез участниците в Събора, Ви въздигна на високата степен на Предстоятел на Църквата, духовен отец на боголюбивия български народ. Това високо служение ще изисква от Вас не само усърдни трудове и отеческа грижа за поверените Ви клир и пасоми, но, на първо място, непрестанна молитва – главната задача на всеки Първосветител. В този ден на голяма радост за цялата Българска православна църква, пожелавам на Ваше Светейшество крепки Първосветителски сили благодатната Божия помощ в предстоящите трудове.

Негово Блаженство Стефан, Архиепископ на Православната църква в Северна Македония

Ваше Светейшество,

Позволете Ни от Свое име и от името на архиереите, честното свещенство, преподобното монашество и верният народ на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископия, да изразим радостта си и сърдечно да Ви честитим изборът за Претстоятел на Българската православна църква. Вашата боголюбива и достойна личност беше припозната от Светия Дух, както и от членовете на Патриаршиския избирателен църковен Събор, които във Вас видяха непоклатим наследник на Вашите предшественици на светоименитата Софиска катедра. Българската Църква и българският народ с Вашият избор придобиха боголюбив, правдолюбив и ревностен Архипастир испълнен с ревност към Божието слово, грижлив Патриарх който бди за чистотата на православната вяра, но и смирен молитвеник за повереното му от Бога паство, вдъхновен от евангелските слова: „Аз съм добрият Пастир. Добрият Пастир полага душата си за овците“. Всеемилостивият Бог нека Ви дарува мирно и плодоносно първойерархско служение и нека умножи и преумножи Вашето духовно стадо.

Негово Блаженство митрополит Онуфрий, митрополит Киевски и на цяла Украйна, Предстоятел на Украинската православна църква

Искрено Ви поздравявам, Ваше Светейшество, с избирането Ви на Първосветителския престол на Българските патриарси. Светият Дух разкри Своето всеблаго действие за цялата пълнота на Българската православна църква, като постави Вас на високия светилник на Патриаршеското служение. Венецът на Първосветителството, възложен върху главата Ви, е онзи истински израз на пълното доверие на епископата, духовенството, монашеството и православния народ на България, който Вие заслужихте с достойния си живот и християнска мъдрост, а Вашата искрена вяра в Христа и самоотвержената любов към ближните станаха украшение на Христовата Църква. Сега Ви е възложено ново послушание, което изисква много сили, търпеливо внимание и балансирани решения. Всичко това може да се съвмести само с търпелива молитва и пълна самопожертвувателност към всички окръжаващи. Ярък пример за такова служение бяха Вашите блаженопочивши предшественици – патриарсите Кирил, Максим и Неофит. В знаменателния ден на Вашето избиране, от цялото изпълнение на Украинската православна църква сърдечно пожелавам на Ваше Светейшество благодатна помощ Божия във Вашето предстоятелско служение, добро здраве, духовна крепкост и благословено дълголетие. Нека Всеблагия Господ щедро дарява Своята милост и щедрост на Вас и на всички вярващи, които се намират под Вашия патриаршески омофор.

Негово Високопреосвещенство Критски архиепископ Евгений

Ваше Светейшество,

Свещеният епархийски синод на Критската църква братолюбиво поздравява достойния избор и въдворяването на Ваше Светейшество на Патриаршеския престол на Българската църква.

Като се радваме заедно вседушевно за поемането от Вас на Вашите нови патриаршески обязаности в Българската църква, всички архиереи на Критската църква единодушно пожелаваме здраве, дълголетие с неизтощими сили и всякакъв успех във високото и многотрудно дело по ръководството на светейшата Българска църква, за благото на благословения ѝ народ и за слава на нашия Троичен Бог.

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Снимка: bgnes.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...