Поклонническият път „Покров Богородичен“ ще се проведе за четвърта поредна годинаPokrov_BogorodichenЗа четвърта поредна година ще се проведе поклонническият път „Покров Богородичен” по инициатива на Богословския факултет на СУ и с подкрепата на ОП „Туристическо обслужване” при Столична община. Инициативата се провежда с благословията на Софийската света митрополия.

Поклонническият път ще започне на 1 октомври в 8 ч. от храма „Св. Петка” в кв. „Кремиковци”, ще продължи през живописната местност в подножието на Стара планина до Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец”, разположен на южния склон на планината, на 3 км северно от кв. „Кремиковци”. На този ден манастирът отбелязва своя храмов празник.

Поклонниците изминават пътя пеша и се включват в тържествената света Литургия. Всеки ще има възможността да чуе изчерпателен разказ за историята на двата храма в двора на манастира и за ценните стенописи и икони в тях.

През миналата година над 40 души се включиха в поклонението, което завърши с водосвет в двора на Кремиковския манастир, съхранил в себе си красотата на българската духовност и спомогнал за развитието на книжовната дейност през трудни за България времена.

Програма на поклонническия път „Покров Богородичен“

8 ч. Среща в църквата „Св. Петка” – кв. „Кремиковци”. Молитва.

8.10 ч. Начало на поклонническия път от църквата „Св. Петка”, кв. „Кремиковци”, до Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”.

9  ч. Пристигане в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”.

9 ч. Празнична св. Литургия в църквата „Покров Богородичен” по случай храмовия празник.

10.30 ч. Водосвет в църквата „Покров Богородичен”.

11.00 ч. Време за почивка за поклонници и посетители и разглеждане на манастира и църквата „Св. Георги” (паметник на културата)

11.30 ч . Обяд. На празника се организира обща трапеза за поклонници и посетители на манастира.

До кв. „Кремиковци” можете да се придвижите с: 1. Трамвай № 22 до последната му спирка – автогара „Изток”, след това автобус № 117 до спирка ул. „Света Петка” в кв. „Кремиковци”, разписанието му можете да видите тук: www.sofiatraffic.bg. 2. С автомобил до църквата „Св.Петка”

За повече информация: Културно-информационен център-София,  тел. 02/491-83-44/45

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...