Почивна база в Дряновския манастир е върната на Търновската митрополия



Източник: Агенция Фокус

В петък дряновският съдия-изпълнител е въвел Търновската митрополия във владение на известната общинска почивна база в Дряновския манастир. На въвода е присъствал лично Великотърновският владика, дядо Григорий. Манастирските имоти са процесни в гражданско дело от 1996 г., заведено от тогавашния игумен, архимандрит Авксентий, с искане за връщане на собствеността и владението на светата обител върху двуетажната сграда с площ от 740 кв. м, построена в северозападната част на дворното място, на паркинг с площ около 1000 кв. м пред манастирските порти, и на втория етаж от килийното училище, с площ от 176 кв. м.

С решение на Габровския окръжен съд от 1999 г. се осъжда Дряновската община да отстъпи собствеността и предаде на Митрополията владението на почивната база в манастира. Същевременно се осъжа Дряновският манастир да заплати на Общината сумата от 870 865 лв., заедно със законната лихва.

Кметът на общината е заявил, че общината има право да задържи имота до изплащане на дължимата сума от страна на Митрополията. Спорният въпрос за владението на базата ще бъде обсъден на заседание на Общинския съвет утре следобед.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...