Почина архим. Теофан от братството на Църногорския манастир

На 83 години се е преставил в Господа архимандрит Теофан (Диновски, често изписван и като Динов), брат на Църногорската света обител, се съобщава в официалния сайт на Българската патриаршия.

Отец Теофан е роден на 14 февруари 1934 г. в с. Бутан, Врачанско. Основно образование получава родното си село. Средно образование получава в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, тогава на гара Черепиш. След това завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Доктор по богословие от Московската духовна академия с тема на дисертацията: „Св. Тихон Задонски като добър пастир“.

Първоначално е монах от братството на Дивотинския манастир „Св. Троица“, от 1965 г., като на 18 април 1965 г. е ръкоположен в йеродяконски чин от Неврокопския митрополит Пимен – в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Ръкоположен в йеромонашески чин – на 17 октомври 1965 г. в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ отново от митрополит Пимен. В архимандритско достойнство е въведен на 27 декември 1972 г. в ловешкия храм „Св. Неделя“ от Ловчанския митрополит Григорий.

Към братството на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ се присъединява през 2016 г.

В края на миналата година БТВ посвети репортаж на отеца, разказвайки за това как е дарил спестяванията си от 15 хиляди лева, събирани в продължение на десетилетия, за изографисването на църквата „Св. Климент Охридски“ в столичния квартал „Люлин“.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото ще е на 7 октомври (събота) от 14 ч. в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.

Коментари

коментара

Близки теми: