Почина Видинският митрополит Дометиан



Преди минути дойде скръбната вест, че днес по обяд след продължително боледуване в Господа се е преставил Видинският митрополит Дометиан. Вечна, светла и блажена да бъде паметта му!

В следващите дни Св. Синод ще се събере на извънредно заседание и ще определи деня и часа на опелото и погребението на новопредставления митрополит.

Ето какво се казва в скръбното съобщение на Видинската света митрополия:

„С неописуема скръб и дълбока в душата си горест съобщаваме на всички в Христа чеда от Богоспасаемата Видинска епархия, че нашият обичан и мил душепопечител – пастир Богопроизведен митрополит Дометиан, днес, 18 септември в 13:10 ч., пред обяд предаде Богу дух.

След тридесет години пастирствуване, при най-голяма доблест и безбоязнен пазач на истината и правдата, с мъдрост и непрестанно бдение на поста си, той даде висок пример на пастирско служение.

О Бозе почившият е роден на 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, смолянско. Постриган в монашески чин през 1959 г. в Мъглижкия манастир „Св. Николай“, а произведен в архиерейски сан през 1974 г., с титлата „Знаполски“, а през 1987 г. е избран за титулярен митрополит на Видинска епархия.

Бог да всели душата му в своите селения и да помене състраданията болките и трудовете му за светата ни църква.“

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...