Почти 200 деца приеха свето Кръщение в столичния храм „Св. София“

В столичния храм „Св. София“ днес свето Кръщение приеха над 170 деца. Масовото Кръщение в София се осъществи по инициатива на кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“, организирана от Движение за национална кауза (ДНК).

Негово Светейшество патриарх Неофит лично дойде в старинния софийски храм да благослови децата, които пристъпиха към Тайнството, техните родители и кръстници. Българската православна църква освободи семействата на кръщаващите се от задължителната такса.

Светото Тайнство бе извършено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, заедно с архим. Василий, протосингел на Софийския митрополит, ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на „Св. София“, храмовото духовенство и столични свещеници от други храмове.

Няколко популярни личности станаха кръстници, сред които Хилда Казасян, Мария Гроздева, Ники Кънчев, Владо Николов, Иван Христов и Андрей Арнаудов (който е и основен инициатор на кампанията) и др.

Силен бебешки плач огласи храма, щом настъпи моментът всеки от мъниците да бъде потопен в кръщелния купел. Все пак някои запазиха забележително спокойствие и с интерес наблюдаваха случващото се със и около тях.

Масови кръщенета бяха извършени и в други български градове – в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив “, във Варна – в катедралния храм „Успение Богородично“; в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас, в храм „Св. Параскева“, Плевен, в храм „Въведение Богородично“, Благоевград, в митрополитския храм „Св. Николай“, Враца, в „Св. Троица“ в Русе и в „Рождество Богородично“ във Велико Търново.

Инициаторите се надяват масовото Кръщение да се превърне в традиция като Празник на любовта, със символично послание в противовес на демографската криза в България.

Коментари

коментара

Близки теми: