Православен център беше осветен във Велико ТърновоМоже да харесате още...

2 Отговори

  1. Известно е от данните на обективната история и от проучванията на някои добронаменери и честни изследователи, че централната интрига в българския въпрос е състоянието на религията и оттам умението за богословстване на българите. Богословието освен систематизирано последователно логическо знание е и дар Божий, поради което Църквата е издирвала способността на хората да разбират четмото и писмото, което е много сложно философско усилие и дарът на Бога, чрез който Всевишния получава своята слава. За жалост БПЦ е една интересна организация, която учи, че е Богочовешки организъм, но не прави нищо да ни убеди в своята божественост, която освен от молитви и треби се нуждае и от примери на живота и общопознавателна доказателствена част. А иначе идеята на хората, които управляват България е да станем богати и материално задоволени, а после да мислим за културата и духовното. Докато стане това хиляди хора ще погинат.
    http://chitanka.info/lib/text/9701
    http://chitanka.info/lib/text/9245

  2. „Преклонението у нас пред чуждата идея, пред чуждия език и чуждата култура не е от вчера. То дори не е от Паисий, който само му отправи първото порицание на всеослушание в ново време.Но в по-прежни години покрай това преклонение израстваше и реакцията, стресването, опомването. Априлов не бе единственият, който се върна отсред пътя на нанадолнището. В днешни дни тази реакция, това сепване именно търсим със затаен дъх, с трепет. Защото днес може би е по-малко от всякога позволено да затваряме очи пред угрозата.“
    Петко Войников, Култура, цивилизация и демокрация, С.,1993,с.91-92
    Тази констатация, която е правена през средата на ХХ веке е особено валидна днес. защото БПЦ получава привилегии и дарения като пазител на българищната, а внася чужда духовна и богословска продукция и разчита на законови актове в ЕС и на подкрепата на друти изповедания. Затова въпросът Кой пие и Кой плаща е повече от валиден за една „национална“ Църква, която не поставя националния флаг пред сградите си.