Православие.БГ организира среща-дискусия на тема „Асистираната репродукция и православният поглед“Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Валентин Велчев каза:

  Може би ще бъде добре да поканите и д-т Калина Крумова да защити своята позиция.

 2. Цветомир Андреев каза:

  Притеснително е когато по сложни, лични въпроси някой излиза от позицията, че ще обяснява на всички „Православният поглед“ по въпроса…

  Много по-добре би било просто „дискусия – асистираната репродукция“

 3. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“mirko“]
  Много по-добре би било просто „дискусия – асистираната репродукция“[/quote]

  Някой може да реши, че ще се обсъждат методите на репродукцията във всичките им разновидности :-). Не мисля, че е проблем да се каже ясно, че съществува християнска позиция по въпроса и да се представи спокойно тази позиция.

 4. iliana sivova каза:

  любопитно ми става, че още преди дискусията се появява напрежение на тема има ли право на съществуване православен възглед за етичните аспекти на един проблем или няма. акто оставим настрана дали „православен“ е уместно употребено тук, и кажем, например – разговор за асистираната репродукция от гледна точка на християнската антропология, етика или нещо… като цяло разбираемо за една масова публика, няма да кажем нещо по-различно. мисля че предварителното смущение е от предварително установените позиции и една преднамереност по отношение на таканаречения църковен консерватизъм. ако човек е насторен така, може би наистина е излишна за него такава дискусия и възгледите на хората от църквата :). този разговор има смисъл само с отворени сетива и ум – и от двете страни.

 5. Цветомир Андреев каза:

  Съжалявам за объркването – естествено, че няма лошо да се опита да се погледне от православна гледна точка на които и да е смислен въпрос. Притеснението бе дали ще е наистина в православен дух… свикнахме под изказвания „православното мнение за…“ обикновено да намираме търсещи легитимация лични виждания, особено по въпроси като този, за които БПЦ не е направила официално изявление (поправете ме ако бъркам – срещал съм такова само на гръцката църква). Разбира се това си зависи от участниците – като гледам хората може би са безпочвени притесненията и се надявам, че наистина може да се получи добра дискусия.

  Поздрави.

 6. iva6 каза:

  Мисля, че единствената дискусия, която би могла да даде някаква представа по проблема е тази с участието на подръжници и противници на методите, но само такива, които са пряко засегнати от стерилитет. С други думи – не само да хулим или защитаваме, а да покажем на дело какво сме предприели. Аз лично до сега нямам информация някой представител на БПЦ или друг противник на методите, който лично страда от стерилитет да е предпочел да осинови. Не съм срещала и осиновители без здравословни проблеми измежду ярсотните противници. Изглежда много лесено да даваме решения, които се отнасят за други хора и да ги нагаждаме към заветите на Светото писание, които всъщност никъде не заклеймяват медицината ведно с постиженията й, нито нетрадиционното зачатие. В този ред на мисли, не зная колко е етично специалисти по биоетика да се опитват да нагаждат религията и вярата ни, така че да защитят собсветната си гледна точка, която – добра или лоша – няма нищо общо с християнските ценности.

 7. inn каза:

  Гледах видеото от срещата и ми направи впечатление едно тотално противорение, което се получава и което за мен се обясни с тази статия: http://www.pravoslavie.bg/Възпитание/Какво-искат-родителите-от-децата-си-и-какво-децата-от-родителите
  Извинявам се, но всичко друго за мен са празни приказки. Да, ясно е, че всеки случай е страшно индивидуален, но там, където съзнание за Бога, нещата не са така драматични. Дали не трябва да се питаме защо рационално това ни се случва и науката и медицината ли са нашият спасител? Просто фокусът е страшно изместен върху МЕН, какво искам и как трябва то да се случи на МЕН, защото АЗ страдам.