Православие + България = мисия невъзможнаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Альоша каза:

  Неприятно, но факт! А това, че нашите ученици не могат да продължат учението си на Запад и Юг не го знаех. Поздравления за автора.
  На работното си място не мога много, много да споделям и ракламирам вярата си, защото бих могъл да предизвикам и друговерци да пропагандират религията си. Вметвам само, че Православието не е религия като останалите.
  Та нали ако не знаем Православната си вяра и Българска Църква няма да можем да се защитим от агитацията им. Ще стоим с пръст в уста и ще кимаме умно с глава:-)
  Да бъдем търпеливи и смели!

 2. nik.daskal каза:

  До скоро комунизмът заместваше религията, но сега – цяло поколение – днешните и утрешните родители, няма вяра в нищо, освен в законите на джунглата – власт на силата и парите…!!!
  Политиците само печелят от това защото няма идея, която да обединява народа, а „разделяй и владей“ е една от най-старите и ефективни политически стратегии…
  Наистина нашето образование не е подготвено да въведе вероучение като учебен предмет, но това може да се преодолее само за няколко години – както впрочем стана с „английски език“.Само абсолютната задължителност обаче, може да доведе до положителен ефект – не трябва да се оставя на родителите да избират дали да учат децата им вероучение или не – могат да избират между отделните религии…И пак опираме до кадрите – имаме ли учители , които да могат да преподават католицизъм, протестантство, православие, ислям, будизъм и пр., и пр…

 3. Markova каза:

  Всичко това на фона на увеличаващите се приели Православието в цял свят и то напълно осъзнато,а не по рождение и решение на родителите,не се свършват тези,които предават Вярата и Родината,но какво чудно,за тях е „тая държава“ и „тая религия“…..

 4. faf каза:

  Колкото повече чета материалите в този сайт,толкова повече православието в България ми прилича на щраус който си е заровил главата в прясъка.И странно защо никой от тези които се припознават като истинно православни не говори с езика на истината.А една от огромните истини е че Българската Църква е обезкървена от позиция на кадри.Като почнем от полуграмотни чиновници и стигнем до неграмотността на архиерейския състав.Защо е така? Защото социалистическата държава си свърши прекрасно работата,като превзе православието ни от вътре….За една старица която през всичките години на атеизма е пазила своята вяра,днес е непонятно как гонителите на вярата – КОМУНИСТИТЕ – не само не бяха наказани но и сега са припознати от висшия клир за благодетели на Църквата.Та се стигна до гаврата министър от БСП да носи мантията на псевдо владика в град Пловдив…..И в същност вместо академичната богословска мисъл и студентство да се противопоставят на тези гаври от страна на политици и владици,те ръкопляскат и пишат в сайтове като този възхвали и панигирици.Ето затова в България православието умира.Преди 4 години бяха виновни тези които искаха да обновят Българската Църква- нарекаха ги „разколници“,сега на синода поне 30-40 години ще му пречи идеята че е имало такъв период на разкол.но се питам как да наречем тези които продадоха вярата и душата си на ДС и БКП-БСП за да получат корони,митрополитски домове,банковите сметки на църквата. Как да ги наречем тях? …Кажете млади образовани богослови,как?

 5. Християнче каза:

  ПОЗДРАВЯВАМ ВИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ И ДУША ЗА СМЕЛАТА ПОЗИЦИЯ !

 6. korki каза:

  За съжаление изразеното мнение съвпада с моите лични страхове и опит. У нас не става почти нищо градивно, защото хората „срущу“ преобладават. Знам, че всеки дълбоко в себе си е добър, но това дълбоко у нас е явно безмерно.
  Не смятам, че няма достатъчно подготвени преподаватели. Часовете в едно училище, по 1 в няколко класа, няма да покрият 1 учителски норматив.Тогава един специалист може да преподава в няколко школа.