Православни, католици и протестанти се обявиха срещу гей-парада


Планираният за днес гей-парад в София получи еднозначна оценка от ръководствата на основните християнски конфесии в България. Светият Синод на Българската православна църква се обяви срещу провеждането му; междувременно Римокатолическата църква и обединенията на евангелските общности също излязоха със свои декларации.

В изявлението на Светия Синод, публикувано в официалния сайт на Българската патриаршия, се казва:

"Във връзка с организирания гей-парад на 27 юни 2009 г. в София, Светият Синод, клирици и православни християни категорично се противопоставят на срамната и позорна демонстрация на този тежък смъртен грях със зловредни последици сред обществото и особено сред младежта.

Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите да не участват в тези, по думите на Апостола „безплодни дела на тъмнината” (Ефес. 5:11), които са противни на здравото учение и рушат устоите на обществения морал.

Отправяме молитва към всеблагия Бог за вразумление, покаяние и изправление на обладаните от греха."

В обръщението, разпространено от Обединени евангелски църкви, Национален алианс на Обединените Божии църкви, Апостолска реформирана църква и Католическата църква, се казва:

Като представители на християнски вероизповедания в страната, изразяваме нашето дълбоко безпокойство относно провеждането за втори пореден път на гей-парад в столицата.

Подобен род шествия дискредитират авторитета на семейството, като съюз между мъж и жена. Позволявайки публичното парадиране и агресивно налагане на хомосексуална ориентация и начин на живот Вие излагате бъдещето на България на сериозна опасност.

Примерът на Холандия и Скандинавските страни показва, че упадъкът на брака се ускорява драстично от успешната публична кампания на хомосексуалните активисти. По този начин еднополовата ориентация се налага за нормална и се цели промяна на обществените нагласи по отношение на семейството.

Редица изследвания сочат, че хомосексуализмът вреди на физическото и психическото здраве и скъсява продължителността на човешкия живот.

Неопровержим факт е, че бракът е най-добрата среда за отглеждане и възпитание на децата. Дете, което расте извън брак има по-голяма вероятност да изпита проблеми в личностното си развитие, физическото и емоционалното здраве, уличищните резултати и качеството на бъдещите си взаимоотношения. Даването на право на хомосексуалистите да парадират с еднополовите си отношения като едно от различните видове взаимоотношения води до унищожаване на брака, а от там на семейната среда и бъдещето на децата.

Признавайки правото на всеки свободно да определи своята сексуална ориентация, не означава, че трябва да утвърждаваме хомосексуализма и да поощряваме разрастването му чрез подобни обществени събития и прояви. Напротив, като християни ние изразяваме своята загриженост и ангажираност по проблема и готовност да помогнем с каквото можем за възстановяването на тези хора.

Нашето желание е българското общество и най-вече нашите деца да живеят в страна, където моралните християнски ценности и тяхното обществено утвърждаване ще са основа за изграждане на здрави и щастливи семейства.

С това писмо ние изразяваме своето несъгласие с провеждане на подобен род мероприятия и се надяваме Вие и Столичния общински съвет да проявите мъдрост и загриженост за бъдещето поколение на страната ни и да не допуснете тяхното провеждане.

Убедени сме, че България може и следва да бъде стожер на християнските морални ценности в Европа, редом със страни като Полша, Румъния и Латвия."

Отворено писмо до кмета на София Бойко Борисов изпрати и декана на Богословския факултет на Софийския университет доц. Емил Трайчев, където четем:

"По решение на Факултетния съвет на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” в подкрепа инициативата на нашите студенти за недопускане провеждането на предстоящото „Рейнбоу френдшип шествие” на 27 юни, се обръщаме към вас като градоначалник и защитник на моралните ценности на столичани да направите всичко възможно това недостойно събитие да не се осъществи.

Световната история ни е показала, че моралното разложение на една нация неминуемо довежда до нейното обезличаване и в края на краищата до фактическото й разложение. Ето защо апелираме към вас да не допускате това беззаконие. Кметът на Москва г-н Юри Лужков тази година по категоричен начин забрани като „морално недопустимо” провеждането на същото шествие и нарече хомосексуализма „сатанинско зло”. Ето защо нека заедно се обявим против подобни явления и по всякакъв начин да се стремим да възстановяваме онези идеали, чрез които България е просъществувала през вековете."

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...