Предаване на Милен Цветков за общественото доверие към ЦъркватаМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Настъпила „осезаема промяна“? Къде и сред кого? В центъра на София, по жълтите павета? Може би, ако съдите по себе си. Но излезте поне веднъж извън София в умиращата демографски и духовно българска провинция, която едва оцелява и на която църквата е последната грижа.

 2. ana каза:

  Не знам дали е настъпила „осезаема промяна“, но смятам, че ще има такава, когато всеки се опита да промени себе си на първо място.Нали Господ казва да търсим първо Царството Божие и тогава всичко ще ни се придаде.Но ние не искаме да променим себе си, а желаем другите да сторят това.Затова не излизаме никога от кризата.

 3. ana каза:

  Мисля, че нищо кой знае какво не се случи защото задаващия въпросите, не желаеше да чуе отговорите, а такива имаше.За съжаление мисля, че са малко хората, които искат да чуят истинските отговори.

 4. justice каза:

  „Нашият Учител дойде да ни научи да учим света да обича като отвръщаме на омразата с любов, като благославяме онези, които ни проклинат, като обичаме онези, които ни мразят. Иначе излиза, че Христос дойде на земята не с мисия, а на инспекция, не като сеяч, а като жътвар, не като Учител, а като съдия и т.н“.

  Без да искам да засегна когото и да било, учените богослови, отци, митрополити и прочие има нещо, което е сбъркано в тая философия, специално в тези действия и послания на Христос към човечеството твърдяни в библията и изповядвано от Църквата;
  Едва ли ХРИСТОС го е казал точно така, но на властническата класа от всичики времена е била нужна тази ФИЛОСИФИЯ за да държи народа в подчинение и смирение, което е дълбоко АНТИХУМАННО;
  Някой би ли се съгласил със следните доводи:
  1.Как може УБИЕЦ отнел много животи, в един по късен момент да се изповяда и оттук нататък, чист като момина сълза. Дори трябвало да бъде обичан;
  2. МУТРИ използвали насилие, ограбвали, разорявали и довеждали до бедност хиляди християнски семейства и техните деца, същите да бъдат и ТЕ ОБИЧАНИ, щото тъй бил рекъл Христос;
  2. КОЙ СМЕЕ ДА ТВЪРДИ, ЧЕ ТАКА ГО Е КАЗАЛ ХРИСТОС? А, ако е казал другото…?
  3.Зна е се че вече си имаме АРХОНТ- МУТРА и какво излиза, след изповедтта чист като момина сълза и довереник на митрополит Галактион?
  4. ХРИСТОС защото е СПРАВЕДЛИВ, точно ТОЙ не би си позволил безумието на изречени такива слова.

 5. Vikentii каза:

  И още един въпрос:
  КАК ТАКА СВЕЩЕНИК МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЕДНА ИЗПОВЕД ОБЩЕСТВЕНО ДОСТОЯНИЕ (ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ)? ТАКЪВ НЕ БИ ЛИ СЛЕДВАО ПО КАНОН ДА БЪДЕ НИЗВЕРГНАТ?

 6. Владислав каза:

  На черногледците проблемът им е в тях. Те нямат вяра в бога и затова всичко стоварват върху хората.(вж. Кураев „За вярата и знанието“, бел.143)
  ana каза: „…ще има такава (промяна), когато всеки се опита да промени себе си на първо място“… „Но ние не искаме да променим себе си, а желаем другите да сторят това“. Поздрави ana, това е святата истина. Дано да се замислят хората над думите ти. И аз го твърдя постоянно.
  А на Викентий – ти си любомир-поповеца, нали? – ще кажа, че неговото желание да открие нещо нередно в нашето духовенство става вече болезнено. Уви, остава си безплодно. Ако се разбере без участието на свещеника каква е била изповедта, той няма вина. Ако сподели по принцип какво е чул, но не и от кого – нарушаване на изповедта пак няма. Така, че враждебните към Църквата напъни и този път си останават жалки.

 7. Владислав каза:

  А пък аз си мисля, че в това предаване свещениците не са разисквали никакви мръсотии (или нещо, което изглежда като такива), вършени в Църквата. Не съм го гледал; но отците не биха го допуснали – слава Богу, вярвам в това. Така, че цитатът на Илиана е изтръгнат с месото и е изваден от контекста на спора. Да, по принцип коментарът е верен. Той обаче не отговаря на въпроса защо сред нас трябва да има юди, които всячески да подпомагат тези, които „не обичат Христос“. Христос не е осъдил никого, само попита: „Ако нямам вина, защо ме биеш?“. А ние и на това вече нямаме право.
  Всъщност в предаването е ставало въпрос за други неща, темата е била полезна, надявам се и конструктивна и отците са представили Църквата достойно. ЕТО ТОВА е важното; това е прекрасно и изисква уважение. Получили са трибуна – и това е добре. И всичко това няма нищо общо с враждебните и злобни статии по адрес на Църквата, в уж православните медии напоследък. За светските – какво да говоря. То е ясно от къде черпят те своята информация – от нас, уви. А злобата си откъде я черпят ние си знаем.

 8. dbachev каза:

  По мое мнение не трябва винаги да се говори, че БПЦ е виновна за нещо. Доверието спадало – добре, но БПЦ се състои от миряни, дякони, свещеници и епископи. Точно епископите възпроизвеждат БПЦ и носят най-голямата отговорност за нея. Освен това
  БПЦ си има ръководство от физически лица, наричани Св. Синод. В Устава на БПЦ ясно е посочено какво прави Св. Синод в малкия, и в пълния си състав. Ако допреди 2 години и половина имаше разкол, който пречеше на това ръководство, сега какво му пречи наистина да покаже пред обществото пълните си възможности?