Предпразнична дискусия в Къща за птици: „Кога се е родил Иисус Христос – за историческото и църковното време“VremeДнес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. (Лука 2:11)

В навечерието на Рождество Христово Православие.БГ отправя покана за последната за 2015 г. дискусия от поредицата „Православие и съвремие“. Темата на декемврийската среща е „Кога се е родил Иисус Христос – за историческото и църковното време“.

Какво се случва, когато времето се е изпълнило? Бог накланя небесата и слиза на земята. Бог огъва небесата и идва сред хората. Така стигаме до Рождество Христово. Тогава, когато Божият Син става Син Човечески. Тогава, когато Бог влиза в историята на света, във времето на човека.“ Тези думи на Сисанийския митрополит Павел вдъхновено ни насочват към пресечната точка между небесното и земното време. Точка, разположена в сърцето на събитието, случило се в Рождественската нощ и преобразило изначално света.

Защо в преданието на Църквата не се е запазило категорично свидетелство за точната дата на Христовото Рождество? И дали тази липса уязвява по някакъв начин автентичността на Христовото учение? Въпросът около установяването на празника през столетията е ставал повод за спорове и спекулации. Ето защо Православие.БГ ще ви срещне с трима специалисти богослови, които ще разсеят някои митове и ще бъдат насреща за вашите въпроси. Очакваме ви!

Участници

Prof. Emil TraichevПроф. дбн Емил Трайчев
преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на СУ

 

 

Доц. д-р Екатерина Дамянова
преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ

 

Maryan StoyadinovДоц. д-р Мариян Стоядинов
зам.-декан и преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на ВТУ

 

Модератор
Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 16 декември (сряда) 2015 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...