Представяне на сборник за богослужебните книги


На 10 ноември от 16 часа в рамките на конференцията “Жива ли е християнската музика?”, организирана от Сдружение “Musica Christiana” в залата на Съюза на българските композитори, ще бъде представена книгата „Богослужебните книги – познати и непознати”, съвместно издание на фондация „Покров Богородичен” и Института по изкуствознание към БАН.

Двудневната конференция започна на 9 ноември. Нейната цел е да предостави възможност за дискусия между учени, богослови, музиканти и широката публика. На срещите-дискусии ще бъдат представени доклади от богослови, преподаватели и учени, творци и изпълнители, в които ще бъдат дискутирани възможностите за възстановяване на християнското музикално наследство в исторически аспект, за реставриране на стари музикални пластове на християнската музика в съотношението традиция и съвременно звучене. Предвидени са и живи музикални изпълнения под формата на заключителни концерти. Предстои да се обсъдят и теми за провеждане на семинари, срещи с изтъкнати творци, обсъждане на публикации, посещение на манастири и църковнопевчески центрове в страната и чужбина. Предвижда се издаването на сборник с материали от дискусиите, както и DVD и аудио дискове.

Конференцията се организира от Сдружение за християнска музика “Musica Christiana” – сдружение с идеална цел, което вече има своето влияние в музикалната ни култура с дейността си (организира едноименен фестивал за духовна музика).

Предвидените тематични насоки на първата конференция са следните:

I. „Моята свята музика“ и съвременното композиторско творчество. Съотношението Изток – Запад в християнската музика на Европа.
ІІ. Християнската музика и съвременното образование в страната – в общообразователните училища, в специализираните музикални и богословски педагогически институции.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...