Пред Докторския паметник бе отслужена панахида за загиналите във войните медициВ навечерието на Националния празник на Република България пред Докторския паметник в София бе отслужена панихида за загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри и санитари.

Заупокойното последование и тържественото отдаване на почит на загиналите медицински работници по традиция се организира от ръководството на Българския червен кръст. Тази година поради епидемиологичната обстановка в страната нямаше официална церемония, но бе отслужено заупокойно последование и бяха поднесени венци и цветя.

На паметното събитие присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, Н. Пр. Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в София и служители на посолството, акад. Христо Григоров, председател на БЧК, проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на организацията, директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов, Олга Широкова, директор на Руския културно-информационен център, представители на неправителствени организации и граждани.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит панихидата бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха представители на Руската църква у нас – архимандрит Васиан и протойерей Евгени Повелчук, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Поликарп и дякон Александър Морозов.

„Нека като достойни българи да се молим за упокоението на всички медици, отдали живота си за нашата свобода, и да имаме пред очи винаги тяхната саможертва и тяхната любов към нашето отечество“ – каза в словото си, в края на последованието епископ Поликарп.

Академик Григоров се обърна към присъстващите с кратко слово:

„Този паметник е символ на една голяма благодарност. Построен е по инициатива на руските воини, подкрепен е от българския народ и устроен с негово участие. От днес, от този паметник, започват тържествата за Освобождението на България от турско робство. С отслужената панихида ние изразяваме нашата почит към всичките 551 медицински синове, загинали в тази война за нашата свобода.“

„Искам да отбележа, че над 3 000 жени в онази далечна година в края на 19 век, поемат пътя към неизвестното и опасното, да дойдат в България, за да помагат. Графиня Екатерина Игнатиева, баронеса Юлия Вревская, Мария Михайловна – това са смели жени, които както те сами признават България остава сърцата им“, каза развълнувано г-жа Илияна Йотова пред събралите се пред Докторския паметник държавници, общественици и граждани.

С тържествен ход бяха положени венци и цветя от държавни и родолюбиви обществени организации, както и от много граждани, дошли да засвидетелстват своята признателност пред паметника на загиналите медици.

Паметникът се намира в сърцето на града, в градината зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Той е посветен на загиналите медици в Руско-турската война от 1877-1878 година. Проектът на монумента е дело на руския архитект Антоний Томишко. Така нареченият от нашия народ „Докторски паметник” е издигнат с дарения в периода 1883-1884 година. Представлява пресечена четиристенна пирамида върху обширен постамент, увенчана на върха с полиран гранитен саркофаг с релефни кръстове, изработени от италианския каменоделец Фарабоско. На четирите страни на саркофага са изписани имената на сраженията, където са загинали най-много медици: Плевен, Шипка, Пловдив и Мечка. Под саркофага, на изпъкналите камъни, изграждащи пирамидата, са издълбани имената на лекари, фелдшери, самарянки и санитари, като сред тях има и един българин – лекарят на българското опълчение д-р Константин Везенков. В основата на пирамидата е поставен надпис: „Медицинскимъ чинамъ погибшимъ в Турецкую войну 1877 – 1878”.

Източник: bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...