Президентът удостои игумена на Зографския манастир с орден „Стара планина“



Връчване на ордена

Държавният глава Румен Радев удостои архимандрит Амвросий, игумен на Българския светогорски манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“,  с орден „Стара планина“ първа степен. Орденът беше връчен на 16.11. 2019 год., на празника на манастира, в който президентът е взел участие заедно с официални гости и много много поклонници от България.

Румен Радев е бил посрещнат сърдечно от представителите на Свещения Кинотис като държавен глава на православна България. Дълбоките исторически и духовни връзки на Света гора с България, както и приноса на многото български духовници и мъченици за православната вяра, живели, учили и творили в Света гора, са „онова духовно кандило, което българският народ държи запалено пред лицето на Света Богородица“ – това е заявил протоепистатът отец Стефан от Хилендарския манастир, съобщава официалният сайт на Президенството. Иеромонах Стефан е изразил увереност, че силната духовна връзка със страната ни ще продължи да се задълбочава и в бъдеще, а православната вяра в България ще се пази и развива с помощта на Света Богородица.

„Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната общност и се надявам, че връзките й с България ще продължат да се развиват и задълбочават. При срещата си с духовното ръководство на Света гора припомних, че българските средновековни владетели, както и владетелите на други православни държави, са давали своя принос в създаването, укрепването и поддържането на светогорските манастири. От своя страна представителите на манастирските братства в най-тежките за православните народи времена са извършвали своята просветителска и апостолска мисия, подкрепяйки с вяра, слово и дело своите православни братя.

Празникът в манастира

Заедно със стотици поклонници от България и региона, много от които също наши сънародници, участвахме в отбелязването на празника на българската духовна и национална светиня в Света гора – православният манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф“.

Зографският манастир е един от най-светлите и значими духовни центрове за българския народ, не само заради съхранените безценни ръкописи, икони и артефакти, а защото повече от хилядолетие отстоява българската вяра, духовност, памет и език. В него следи през вековете са оставили Теодосий Търновски, патриарх Евтимий, Козма Зографски и много други. Именно тук отец Паисий завършва святата за всеки българин „История Славянобългарска“, която разпали искрата на нашето Възраждане, за да се разгори в буйния огън на българското просвещение и борбите ни за национално освобождение, от които възкръсна България.“ – е написал президентът Румен Радев на своята страница във ФБ.

(Снимки: страницата на Президента)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...