Признава ли Македонската архиепископия Българската патриаршия за църква-майка?В изданието на 18 ноември ще видите:

  • Трябва ли Българската патриаршия първа да признае независимостта на Македонската църква? Има ли цена това признание? – За формалните и неформални контакти между Българската патриаршия и Македонската архиепископия, за последните опити за сближаване между тях? Какви са възможните резултати. По тези и други въпроси Горан Благоев разговаря с д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”. Специален видеоматериал припомня развитието на Българо-Македонските църковни контакти от 1999 г. насам. В студиото ще чуете и коментара на бившия директор на Дирекция по вероизповеданията Любомир Младенов, които е сред първите инициатори на тези контакти.
  • Защо Пловдивският митрополит Николай обяви войните от съветската армия за миротворци? Какъв прочит прави на новата ни история българският архиерей? Има ли в посланията му политическа риторика? Може ли да се кади светски паметник по време на заупокойна молитва? По тази тема очаквайте разговор с Тони Николов от сп.”Християнство и култура”.

Вашите въпроси и мнения по двете теми очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

В този брой ви предлагаме още:

  • Християнското семейство като малка Църква или за Любовта, която я изгражда – в аванс посланията на празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство и младеж.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1! Започваме точно в 17.00 часа.

 

Екипът на „Вяра и общество”

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...