Приказка от читанка за 3 клас, одобрена от МОН, руши семейните ценности



На 12 октомври в предаването „Вяра и общество“ ви предлагаме:

  • Лукава манипулация одобрена от МОН внушава, че всички възрастните са подли и тормозят децата – приказка в читанката за 3 клас на издателство „Анубис” обяснява с „художествени” похвати, че подлостта и насилието са обичайното поведение на възрастните към децата и само Тайната полиция може да пази малките. Според издателството и авторския колектив на Читанката „текстът обслужва конкретни методически цели, свързани с програмите на МОН” и е одобрен без забележки. Техни представители все още не е ясно дали ще приемат поканата ни, но за коментар в студиото по казуса вече са потвърдили участие Надежда Савова (клултурен антрополог), Николай Колев (юрист) и д-р Богдан Пенев. И тримата ни гости са личности, които са активни християни, а двама от тях са координатори за София на Националната асоциация „Поход за семейството”.
  • „Големият проблем е, че родителите нямат време за децата” – откъс от специалното интервю за „Вяра и общество” на архимандрит Вартоломей, игумен на манастира „Ефсигмен” в Света гора-Атон.
  • Тема с продължение: Вселенската патриаршия публично заяви позицията си срещу паметника на екзарх Антим в Одрин. И в този брой продължаваме разговор по наболялата през последните две седмици тема. Поводът е позицията на Адрианополския митрополит Амфилохий, който обяснява, че български архиереи не могат да служатг в българската църква „Св. св. Константин и Елена” в Одрин докато там се намира паметника на първия български екзарх Антим. Не по-малко смутителен е факта, че титлата на първия ни духовен глава в ново време е поставена в кавички – „екзарх” Антим. Очаквайте разговора на Горан Благоев с д-р Ваня Иванова от Тракийския научен институт.
  • Отшелницата-целителка – в навечерието на Петковден в рубриката ни „Чудотворните образи” ви разказваме за двете икони на света Петка от църквата й в Трън, които дават изцеление и утеха на вярващите.

Вашите въпроси към събеседниците в предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...