Приключи ли майчинството на Българската патриаршия към Македонската архиепископия?В изданието ни на 19 май ви предлагаме:

  • Разчитаме на всички православни църкви, но най-вече на Вселенската патриаршия – блиц-интервю на Горан Благоев с Македонския архиепископ Стефан;

  • Защо Светият Синод отказа да чества заедно с Македонската църква 1000годишнината на Охридската архиепископия? – след неочакваната синодална позиция тази седмица водещият на предаването ще анализира заедно с колегата си Николай Кръстев от Блумбърг ТВ България мотивите и последствията от това решение. Ще търси отговор на въпроси като: приключи ли майчинството на Българската патриаршия спрямо Македонската архиепископия? Охладня ли църковната позиция на Скопие към София? Извърши ли предателство спрямо своето минало и духовно наследство българският Синод?

  • Средства срещу религиозна идентичност – какво предвиждат поправките в закона за вероизповеданията, които единомислено предложиха от ГЕРБ, БСП и ДПС? Кого обслужва тоталното финансиране от държавата на вероизповеданията, които имат последователи сред повече от 1% от населението на България? Има ли рестриктивни казуси по отношение на малките традиционни изповедания? Авторитарно ли се подхожда към тях? Ще се превърне ли БПЦ в най-дотираната от държавата религиозна общност? Отговорите търсим в разговор със специалиста по конституционно право гл. ас. д-р Атанас Славов от СУ, Богдан Паташев – генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България, и Влади Райчинов – зам.-председател на Обединени евангелски църкви. Очакваме в предаването да чуем мнението и на един от вносителите на поправките в закона.

Вашите въпроси и мнения и по двете теми на предаването очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: