Протест на миряни в София във връзка с избора на Сливенски митрополитНа свое заседание от 25 май 2024 год. Светият синод на БПЦ взе единодушно решение да признае избора за Сливенски митрополит, проведен на  19 май тази година. Това е втори избор, след като първоначалният бе касиран поради постъпили сигнали за опорочаване на процедурата.

Решението беше обявено от Старозагорския митрополит Киприян, на фона на протести. Десетки миряни се събраха пред сградата на Синода, за да изразят несъгласието си с предложените кандидатури. Протестът е организиран в социалните мрежи и не е свързан с църковна структура или организация.

Недоволството на миряните ескалира в резултат на поредица събития, свързани с досегашния ход на изборния процес в Сливенска епархия, и особено решението за изключване на кандидата, събрал най-високо доверие при първите избори – Агатополски епископ Иеротей. Недоверието към действията на Светия Синод, което предизвикаха тези събития, се подсили от новината за скорошното съслужение на трима български митрополити с Константинополския патриарх Вартоломей и клирици на т.нар. Православна църква на Украйна – непризнатата от БПЦ и други поместни православни църкви църковна структура, която беше създадена с томос на патриарх Вартоломей през 2019 год. Участници в протеста изразиха опасението си от външполитическо влияние на Вселенската патриаршия върху предстоящия патриаршески избор у нас, като го свързаха освен с цитираните събития, и с поканата, отправена към  патриарх Вартоломей да присъства при избора на новия български патриарх.

На 26 май 2024 год. в Синодалната палата ще бъде избран Сливенски митрополит измежду двама епископи: Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим.

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Роден е на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. отец Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив. На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит. Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

Мелнишкият епископ Герасим е ръкоположен за епископ през 2016 година лично от патриарх Неофит. Епископ Герасим е главен секретар на Светия синод. Роден е на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод  е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по „Теология“.

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“. По единодушно решение на Светия Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в храм „Св. Александър Невски”, като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Източник: Дарик Нюз; България он Ер

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...