Проф. Калин Янакиев ще представи новата си книга „Историята и нейните „апокалипсиси“. Предизвикателството на вечния ад“



На 22 март от 19 ч. в Essence Center (ул. 6-ти септември 37) проф. Калин Янакиев ще представи новата си книга “Историята и нейните “апокалипсиси”. Предизвикателството на вечния ад” (изд. фондация „Комунитас“). По темите на книгата ще се състои и дискусия като част от поредицата срещи „Дискусионни вечери: съвременност, общество, християнство“.

В увода към книгата проф. Янакиев отбелязва, че неговото фило­софстване върху „последните неща” е „про­вокирано от духовно безпокойство пред лицето на откровеното ни, което самото не се разисква или поставя под съмнение по никакъв начин. И ако в първата студия безпокойство събуждат комплекси от определени есхатологични идеи, свързани с от­кровението за предела на историята, то във втората безпокойството е провокирано от страховитата про­тиворечивост на самото откровено ни за пределната съдба на злото…” Книгата – в своята първа сту­дия – „размисля върху богословски и метафизически идеи, а във втората – върху проблеми и недоумения, възникващи от самата богословска артикулация на откровеното ни. С други думи, тя може да се опреде­ли и като философстване върху богословие (и бо­гословия). Което не е богословие, а си е философия.”

Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на философия (SIEPM). Автор е на книгите: Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията; Религиозно-философски размишления; Философски опити върху самотата и надеждата; и много други, както и на много студии и статии в областта на православната духовност, философията и средновековната история. От 2015 г. е постриган за иподякон (чтец) на БПЦ.

Откъс от книгата можете да прочетете тук.

 

Източник: Кultura.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...